FHM vill skärpa tonen inför jul

Reglerna för vad som gäller för julfirandet dröjer till nästa vecka. Folkhälsomyndigheten har redan gett besked om att det inte blir något allmänt reseförbud, men vill samtidigt skärpa tonen för andra julrekommendationer.

I nästa vecka kommer Folkhälsomyndigheten att presentera reglerna som ska gälla för ett coronasäkert julfirande. Arkivbild.

I nästa vecka kommer Folkhälsomyndigheten att presentera reglerna som ska gälla för ett coronasäkert julfirande. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hälsa och sjukvård2020-12-01 19:10

Planen var att kunna presentera råden för ett coronasäkert julfirande på torsdag. Då skulle Folkhälsomyndigheten även presentera de nya nationella allmänna råd och föreskrifter som ska ersätta de lokala råden den 14 december.

Men planen var för optimistisk, nu är siktet i stället inställt på att ge besked nästa vecka.

– Det är viktigt att stämma av med de regioner som är mest oroliga, alltså de som får många besökare och har relativt lite egna resurser när det gäller hälso- och sjukvård och provtagning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Krav på arbetsgivare

Men i paketet som nu tas fram på FHM i nära samarbete med smittskyddsläkare, regioner och verksamheter finns mycket mer än jul- och nyårsrekommendationer.

Enligt uppgift till TT väntas till exempel tuffare krav på arbetsgivare för att se till att de anställda kan jobba hemifrån och vara trygga om de måste vara på sin arbetsplats. Dessutom tar myndigheten fram kriterier som kommuner och andra vårdgivare måste ha uppfyllt innan det kan bli aktuellt att besluta om eventuella besöksförbud på särskilda boenden.

Redan i förra veckan bekräftade Anders Tegnell att FHM inte kommer att landa i något totalt reseförbud för julen.

– Det kommer att vara möjligt att resa, men man måste göra det på ett väldigt ansvarsfullt sätt, sade han då.

Det kan handla om att ta bilen, ha en plan för att kunna ta sig hem om man blir sjuk, ha tänkt igenom vilka man firar med, hur man ska kunna hålla avstånd och undvika nya kontakter, samt hur riskgrupperna bäst skyddas.

Skärper tonen

FHM anser att det nu är dags att skärpa tonen. Därför kommer en del av de nya reglerna att komma i form av föreskrifter – både för enskilda, verksamheter och arbetsplatser.

Rent juridiskt innebär det att reglerna då blir tvingande, i stället för allmänna råd om hur man ska bete sig. Men även om tonen blir skarpare, kanske den praktiska konsekvensen inte blir så stor om det inte finns sanktioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!