Ny metod läker frakturer med konstgjort ben

Forskare i Lund har lyckats ta fram en ny möjlig metod för att läka benbrott. Genom att kombinera ett konstgjort keramiskt benersättningsmedel med en cocktail av andra läkemedel har de lyckats läka svåra frakturer på råttor.

Röntgenbilderna från studien visar ett friskt lårben av en råtta jämfört med en fraktur som behandlas utan och med den nya metoden.

Röntgenbilderna från studien visar ett friskt lårben av en råtta jämfört med en fraktur som behandlas utan och med den nya metoden.

Foto: Lunds universitet

Vetenskap & teknologi2020-12-01 06:05

I studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science Advances, har forskare från Sverige och Tyskland lyckats läka mycket svåra benbrott hos råttor.

– Vi tog bort nästan 30 procent av lårbenets längd. Det är en defekt som inte skulle läka av sig självt, säger Deepak Raina, ortopediforskare och huvudförfattare till studien.

Efter tolv veckor hade frakturen läkt ihop, varpå forskarna uppmätt benets egenskaper.

– Resultatet visar att omfattande bendefekter kunde fås att läka utan komplikationer, säger Deepak Raina.

Unik kombination

Metoden går ut på att kombinera ett benprotein, en simuleringsmolekyl som leder till benbildning, med läkemedlet bisfosfonat som motverkar nedbrytning av benceller. Allt förpackat i ett konstgjort keramiskt biomaterial, tidigare utvecklat i Lund.

– Benproteinet som vi använder har tidigare visats ha negativa effekter genom att aktivera bennedbrytande celler. Detta kan vi motverka med bisfosfonat och genom att kontrollera frisättningen har vi lyckats att kraftigt minska dosen av benproteinet, säger Deepak Raina.

I stället för amputation

Forskarna anser att metoden kan bli till stor nytta vid behandling av människor med bensjukdomar och implantat, för att exempelvis hålla skruvar på plats i sköra ben. Men framförallt vid allvarliga benbrott som tidigare varit svåra för kroppen att läka ihop på egen hand.

– Det kan handla om öppna frakturer efter riktig svåra olyckor, där benhinnorna och muskler slitits sönder. Det kan också handla om infektioner eller tumörer där man måste operera bort sjukt ben. I dag görs ofta en bentransplantation i sådana fall. I vissa fall tvingas man amputera, säger Magnus Tägil, professor i ortopedi vid Lunds universitet och medförfattare till studien.

Den injicerbara cocktailen består av tre komponenter som redan är godkända för kliniskt bruk.

– Det gör att vi tror att metoden snart kan bli användbar i klinisk miljö, säger Magnus Tägil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!