Nygammalt Nato med maktbyte i USA

Presidentskiftet i USA fÄr militÀralliansen Nato att gÄ bÄde fram och tillbaka. En ÄtergÄng Àr att vÀnta till bÀttre relationer mellan medlemmarna, samtidigt som det grubblas över hur det framtida samarbetet ska fungera.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg grubblar över militÀralliansens framtid. Arkivfoto.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg grubblar över militÀralliansens framtid. Arkivfoto.

Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Politik2020-11-30 16:25

Skakigt vĂ€rre har det varit mellan medlemmarna i Nato pĂ„ senare Ă„r, dĂ„ USA:s president Donald Trump flitigt kritiserat hur mycket – eller snarare lite – de europeiska Nato-medlemmarna lĂ€gger pĂ„ sitt försvar.

Ett annat tonfall Ă€r att vĂ€nta nĂ€r Trump i januari lĂ€mnar sin post – om han nu gör det.

– TilltrĂ€dande presidenten Joe Biden Ă€r en stark Nato-anhĂ€ngare. Han kĂ€nner vĂ€l till Nato och det Ă€r bra för oss alla, sĂ€ger generalsekreterare Jens Stoltenberg pĂ„ en presskonferens i Bryssel.

"Smidig övergÄng"

Liknande ord hörs faktiskt Àven frÄn Trumps Nato-ambassadör Kay Bailey Hutchison, som kÀnner Biden vÀl efter 20 Är som republikansk ledamot i senaten 1993-2013.

– Amerika Ă€r vĂ€ldigt engagerat i Nato och det kommer inte att bli nĂ„gon förĂ€ndring av det. Vi kommer att ha en smidig övergĂ„ng till den nya administrationen. Det Ă€r sĂ„ det gĂ„r till i en demokrati, lovar hon pĂ„ en webbhĂ„llen presstrĂ€ff under mĂ„ndagen.

Framtidsplan

Jens Stoltenberg har bjudit in Biden till ett tidigt första toppmöte med övriga Nato-lÀnders ledare under vÄren 2021. Exakt datum Àr dock Ànnu oklart.

Redan under den hÀr veckan samlas i sin tur Nato-lÀndernas utrikesministrar, om Àn bara via webben.

PÄ agendan stÄr bland annat lÀget i Afghanistan, relationerna till Kina och en rapport frÄn Stoltenberg om hur militÀralliansen ska utvecklas fram mot Är 2030.

Generalsekreteraren vill inte bara utveckla den militÀra förmÄgan, utan ocksÄ bygga en "starkare politisk allians".

– Vi mĂ„ste anvĂ€nda den hĂ€r plattformen för att ytterligare stĂ€rka den transatlantiska lĂ€nken, sĂ€ger Stoltenberg.

SĂ€kra tillsammans?

Bakom orden döljer sig önskemÄl om bÀttre politisk samordning, för att slippa överraskningar och ensidiga utspel.

Trumps mÄnga utfall och kritiska ord mot Nato har skapat olust bland mÄnga av de övriga medlemmarna. Oron över amerikanskt ointresse har fÄtt allt fler att betona att alliansen inte bara Àr till för europeisk sÀkerhet, utan ocksÄ gynnar USA.

– Ett starkt Nato Ă€r viktigt ocksĂ„ för USA. Om de Ă€r oroliga över Kinas styrka sĂ„ mĂ„ste de se till att de behĂ„ller sina vĂ€nner och allierade. Tillsammans stĂ„r vi för 50 procent av vĂ€rldens BNP och militĂ€rmakt. SĂ„ lĂ€nge vi stĂ„r tillsammans Ă€r vi sĂ€kra, anser Stoltenberg.

Fakta: Veckans Nato-möte

Nato-lÀndernas utrikesministrar hÄller under tisdagseftermiddagen ett möte via webben för att bland annat diskutera en rapport om utvecklingen fram till 2030.

PÄ onsdagseftermiddagen hölls ytterligare tvÄ webbmöten: ett dÀr Àven utrikesministrarna frÄn Sverige, Finland, Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland deltar, samt ett med utrikesministrarna frÄn Georgien och Ukraina.

Nato har för nÀrvarande 30 medlemslÀnder sedan militÀralliansen de senaste Ären utökats med Montenegro (2017) och Nordmakedonien (2020).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!