Ojämn växteffekt när klimatet förändras

Vissa torra områden ser ut att få mer växtlighet när klimatet förändras. Men det tycks främst gälla i rika länder – i utvecklingsländer är mönstret det motsatta, enligt en ny studie.

I takt med klimatförändringarna väntas fler områden på den afrikanska kontinenten drabbas av torka. Arkivbild.

I takt med klimatförändringarna väntas fler områden på den afrikanska kontinenten drabbas av torka. Arkivbild.

Foto: Ben Curtis/TT

Vetenskap & teknologi2020-11-29 14:20

En grupp danska forskare har analyserat satellitbilder som avbildat jorden varje dag under perioden 2000–2015, för att analysera växtlighetens utveckling i torra områden som öknar och savanner. Resultatet, som publiceras i tidsskriften Nature Sustainability , visar att växtligheten tycks öka på vissa håll i världen – och minska på andra.

"Vi ser en tydlig trend att torra områden utvecklas i negativ riktning i de mest ekonomiskt utsatta länderna. Det är tydligt att växtligheten där inte längre är lika kopplad till vattenmängden, det blir helt enkelt mindre växtlighet i relation till nederbörden. I de rikaste länderna är det tvärtom", säger Rasmus Fensholt, professor vid Københavns Universitet, i ett pressmeddelande.

Situationen är värst i delar av Asien och Afrika. I Sydamerika och Australien ser det mer gynnsamt ut, enligt studien. Forskarna har ingen tydlig förklaring till mönstret, men spekulerar i att en snabbare befolkningsökning i exempelvis Afrika leder till större satsningar på att exploatera marken och hålla mer boskap. Detta kan i sin tur leda till att de redan sköra ekosystemen utsätts för ännu större påfrestningar. I rika delar av världen kan konstbevattning och effektivare jordbruksmetoder spela in.

"En konsekvens av minskande växtlighet i världens fattiga och torra delar kan bli att antalet klimatflyktingar från olika afrikanska länder ökar. Enligt vad vi kan se i den här studien finns det inga tecken på att problemet kommer att minska i framtiden", säger Rasmus Flensholt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!