Restriktionerna slår mot hemlösa i jul

Åttapersonersregeln slår hårt mot S:ta Claras hjälpverksamhet för hemlösa, narkomaner och prostituerade. Det traditionella julfirandet för 200-300 fattiga ser ut att frysa inne.

Mia Johansson får en kopp kaffe och en påse med mat av Bajo Gabrimariam och Wahid Nafipour vid St:a Clara kyrka, som delar ut mat till hemlösa.

Mia Johansson får en kopp kaffe och en påse med mat av Bajo Gabrimariam och Wahid Nafipour vid St:a Clara kyrka, som delar ut mat till hemlösa.

Foto: Jessica Gow/TT

Personligt2020-11-29 12:15

Trots att det är en halvtimme kvar tills matutdelningen börjar har det bildats en lång kö med huttrande hemlösa och andra människor i utsatthet utanför S:ta Clara kyrka i Stockholm. På coronavis står de med två meters mellanrum.

– Det kommer mellan 85 och 135 personer varje vardag klockan 9.30. Många är hungriga på morgonen, säger Mats Nyholm, direktor vid S:ta Clara kyrka, vars verksamhet är helt inriktad på att hjälpa hemlösa, narkomaner, prostituerade och andra i nöd.

Intäkterna minskar

Men det är tufft i coronatider, eftersom intäkterna minskar när många företag har svårt att bidra när lönsamheten haltar och att mycket, exempelvis matutdelningen, tar längre tid när kyrkan ska se till att trängsel inte uppstår.

– Det blir slitigare, men många går gärna en mil extra för att kunna hjälpa människor i nöd under pandemin.

Åttapersonersregeln har ytterligare försvårat hjälpverksamheten. Gudstjänster, gospelsång och afternoon tea har ställts in medan kyrkan fortsätter prioritera de personliga mötena, matutdelningen och nattöppen kyrka.

– Människor får komma olika tider och vi har flyttat ut matutdelningen fast det är kallt, eftersom vi inte får samla människor, säger Mats Nyholm.

Han tycker det är bra att regeringen har beslutat om ett undantag för begravningar, så att 20 personer kan delta. Men även om Mats Nyholm tycker att det är bra med restriktioner försvårar de hjälpverksamheten, som exempelvis nattöppen kyrka.

– Om vi stänger nattöppen kyrka då blir det ännu mer smittspridning. Då sitter ännu fler som packade sillar på bänkarna på Centralen, säger Mats Nyholm.

Inställt julfirande

Allt tyder på att det traditionella julfirandet med julgröt och julklappsutdelning för 200 till 300 fattiga och hemlösa då toppartister som Carola brukar dyka upp måste ställas in.

– Risken är att vi kommer att se fler som far illa i jul, säger Mats Nyholm.

S:ta Clara drar runt verksamheterna med hjälp av sina 150 volontärer, men skulle gärna vilja att fler engagerade sig.

– Det skulle vara fantastiskt med ett upprop om att människor, särskilt personer som redan har haft corona, och mer eller mindre är immuna, skulle komma till S:ta Clara kyrka och hjälpa till med vår sociala och diakonala verksamhet.

Wahid Nafipour började som volontär på S:ta Clara kyrka för flera år sedan, men är i dag anställd som ansvarig för matutdelningen. Varje morgon klockan 6.00 går han och en kollega runt med en pirra till kaféer, restauranger och affärer i Stockholm city, som skänker mat.

– Jag gör det med hjärtat, som Jesus skulle ha gjort. Vi måste hjälpa människor som inte har mat, säger han.

Kaffe och bullar

För behovet av hjälp, stöd och möten har inte blivit mindre under pandemin. Varje eftermiddag på Sergels torg och på fredagar på Malmskillnadsgatan i centrala Stockholm delar volontärer ut kaffe och bullar. De träffar då människor i missbruk och prostituerade som är i klorna på olika ligor.

– Baksidan av restriktionerna är superdyrt. Det är ensamhet, depression och utsatthet, särskilt om du har blivit utsparkad av din man eller hamnat i fel kretsar. Det är många kvinnor som lever ett oerhört tufft liv i Stockholm city i dag, säger Mats Nyholm.

Kyrkan vet att organiserad brottslighet styr prostitutionen på Malmskillnadsgatan.

– Ingen prostituerar sig självmant, det handlar om ett modernt slaveri som sker framför våra ögon varje dag, varje natt. Samhället borde göra så mycket mer för att stoppa detta. Lidandet är så mycket större än de åtgärder som vidtas.

Han känner likadant inför hemlösheten.

– Det står massor av tomma lägenheter i city, ändå går hemlösa ute på gatorna hela nätterna.

Mia Johansson är tacksam över att få matpaket av S:ta Clara kyrka, och direktorn Mats Nyholm är glad att kyrkan kan hjälpa henne och andra hemlösa.
Mia Johansson är tacksam över att få matpaket av S:ta Clara kyrka, och direktorn Mats Nyholm är glad att kyrkan kan hjälpa henne och andra hemlösa.
Fakta: S:ta Clara kyrka

S:ta Clara kyrka hjälper utsatta människor genom matutdelning, nattöppen kyrka, samtal och rådgivning samt annan utåtriktad verksamhet.

S:ta Clara kyrka är en del av Svenska kyrkan, och EFS-föreningen S:ta Clara kyrka ansvarar för all verksamhet i kyrkan. Kyrkan får därför inte del av kyrkoavgiften utan är helt beroende av gåvomedel.

Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS, är en självständig, demokratisk rörelse inom Svenska kyrkan, som betonar mission, ideellt engagemang och vardagskristendom.

Några av Evangeliska fosterlandsstiftelsen (EFS) är en självständig, demokratisk rörelse inom Svenska kyrkan, som betonar mission, ideellt engagemang och vardagskristendom.

Några av S:ta Clara kyrkas verksamheter:

Matutdelning varje vardag till 50-150 matgäster

Kaffeutdelning varje vardag på Sergels torg – Plattan

Kläder och skor till hemlösa

Nattöppen kyrka där hemlösa kan övernatta

Café S:ta Clara öppet varje dag för fika och gemenskap

Julaftonsfirande för ensamma och utsatta

Ungdomsgård för ungdomar som har det tufft

Samtal och rådgivning

Akuta insatser för människor i kris

Stöd till prostituerade på Malmskillnadsgatan

Källor: skr.org/kyrka/evangeliska-fosterlandsstiftelsen och clarakyrka.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!