Systern: Jag larmade i flera år

I flera år försökte hon larma vården och socialtjänsten om kvinnan och hennes son. Mannens syster, som hittade honom, skadad och isolerad i en lägenhet, berättar om myndigheter som vägrade lyssna.

En kvinna i 70-årsåldern misstänks ha hållit sin son inspärrad i en lägenhet. Arkivbild.

En kvinna i 70-årsåldern misstänks ha hållit sin son inspärrad i en lägenhet. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Skola och utbildning2020-12-01 08:55

I söndags kväll hittades en man i 40-årsåldern i en lägenhet i Haninge kommun, söder om Stockholm. Han misstänks ha hållits instängd i flera år av sin mamma.

Enligt systern, som Expressen intervjuat, har mannen varit isolerad i 28 år. Polisen kan inte bekräfta den exakta tidsperioden för TT men säger att det enligt sonen rör sig om "en lång period".

Kvinnan anhållen

Mamman, som är i 70-årsåldern, har anhållits på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande samt grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till sjukdom. Hon har förhörts under tisdagseftermiddagen och nekar till brott.

– Tekniker har varit inne i lägenheten under eftermiddagen. Under morgondagen kommer mannen att höras tillsammans med ett målsägarbiträde. Det är först efter det, i morgon eftermiddag, som jag tar beslut i häktningsfrågan, säger Emma Olsson, kammaråklagare vid Södertörns åklagarkammare, till TT.

Under dagen har också enstaka vittnesförhör hållits. Häktningsbeslut måste tas senast på torsdag klockan 12.

Enligt uppgifter från systern var mannen knappt talbar då han hittades i lägenheten. Han ska ha varit svårt medtagen, tandlös och haft stora variga sår över benen.

Systern hävdar att hon under många år larmat om att det inte stod rätt till i lägenheten i Haninge där kvinnan i 70-årsåldern bodde med sin son.

– Jag berättade för skolan hur det är och hur vi har haft det. Men ingen har trott på mig, någonsin, säger hon till SVT Rapport.

Läkare larmade

Under söndagskvällen fördes sonen från lägenheten till Karolinska universitetssjukhuset. Åklagaren Emma Olsson säger att mannen har behövt opereras på grund av sina skador.

– Det är en läkare som larmat polisen, säger Emma Olsson.

Mannens skador bedöms dock inte vara livshotande, uppger Ola Österling, presstalesperson hos polisen i region Stockholm.

Under dagen ska polisen besöka sjukhuset för att hålla förhör med sonen.

– Den närmaste tiden ska vi kartlägga den här mannens levnadsomständigheter och hans situation, säger Emma Olsson.

Under utredningens gång hoppas åklagaren få svar på när mannen senast var i kontakt med läkare.

Klasskamraten minns

Sonen har varit skriven i grundskolan i Haninge. Här har han gått ut högstadiet, men med ofullständiga betyg i alla ämnen. Enligt uppgifter till Aftonbladet togs han ur skolan i tidiga tonåren.

– Jag minns honom som väldigt snäll. Men han pratade inte så mycket, säger en tidigare klasskamrat till TT.

Klasskamraten minns honom från årskurs sju, då de började i högstadiet tillsammans. Sedan sviker minnesbilden.

– Jag kan inte säga om han gick ut nian eller inte. Hans mamma minns jag däremot väl, hon handlade i en matbutik som jag jobbade i efter högstadiet. Under den tiden såg jag aldrig sonen. Jag tänkte att han hade flyttat.

Kommunen har kontaktats

Håkan Filipsson, pressansvarig vid Haninge kommun, bekräftar för TT att polisen tagit kontakt med kommunen angående en förundersökning om olaga frihetsberövande.

– Vi samarbetar med polisen utifrån det, men mer än så kan jag inte gå in på eftersom det finns misstanke om ett allvarligt brott.

TT: Om ett barn inte dyker upp i skolan under ett antal år, hur kan det inte följas upp av kommunen när det råder skolplikt?

– Eftersom det pågår en förundersökning vill jag inte spekulera i just det aktuella fallet. Rent allmänt vad gäller skolplikt så följer vi upp ärenden.

TT: Vad innebär det?

– Att vi tar reda på vad det är som har hänt – vi hör av oss till familjer och vårdnadshavare. I vissa fall polisanmäls händelsen, säger Håkan Filipsson och betonar:

– Självklart tar vi och alla kommuner skolplikten på allvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!