Testsvar för könssjukdomar försenas av corona

Region Skåne varnar för att den som testat sig för könssjukdomar kan behöva vänta på svar, eftersom analysmaterial går åt till coronatestning, rapporterar Sydsvenskan.

Samma material som används för att analysera coronatester används för flera könssjukdomar, vilket leder till förseningar i testningen. Arkivbild.

Samma material som används för att analysera coronatester används för flera könssjukdomar, vilket leder till förseningar i testningen. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa och sjukvård2020-11-28 21:15

För den som testat sig för klamydia eller gonorré kan det ta upp till tre veckor att få svar. Även hpv-tester har försenats, och kan dröja över en månad. Den som lämnat ett prov brukar normalt få höra att om inget svar kommer inom tio dagar har ingen infektion hittats. Därför medför det stora risker att lämna försenade svar.

– Patienter kan ha trott att de är friska och kan ha sex – men istället har de spridit sjukdomen vidare till andra. Vår farhåga är att det blir en ökad smittspridning av klamydia och gonorré, säger Annika Johnsson, enhetschef på Centrum för sexuell hälsa i Malmö, till Sydsvenskan.

Nu uppmanas patienter i stället att vänta i tre veckor innan de slappnar av. Just nu väntar drygt 2 000 tester på att analyseras, de äldsta av dem är en och en halv vecka gamla.

Tester för HIV och syfilis påverkas inte, eftersom de inte konkurrerar med coronatestningen om analysmaterial.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!