Världens ensammaste elefant inte längre ensam

Det är hans första kontakt med en annan elefant på åtta år.

Kaavan, till vänster, sträcker ut sin snabel och får kontakt vid elefantreservatet Kulen Prom Tep i Kambodja.

Kaavan, till vänster, sträcker ut sin snabel och får kontakt vid elefantreservatet Kulen Prom Tep i Kambodja.

Foto: Four Paws via AP/TT

Djur2020-12-01 13:45

I en försiktig rörelse sträckte han ut sin snabel genom det vita stängslet, och fick en snabel tillbaka.

Elefanten Kaavan, känd som världens ensammaste elefant, är inte ensam längre. Han har på reservatet Kulen Prom Tep i Kambodja nu påbörjat sitt nya liv, efter att ha flyttats från ett nedgånget zoo i Islamabad i Pakistan.

– Kaavan kommer äntligen att få chansen att leva ett artlämpligt och fridfullt liv, säger Martin Bauer, talesperson för den österrikiska organisation som arbetat månader för att få honom redo inför flygresan.

Den 36-åriga hanen var den enda elefanten på djurparken i Islamabad och en kampanj spred sig på sociala medier och bland allmänhet om att han borde få ett nytt hem. Stödet för Kaavan växte när världsstjärnan Cher engagerade sig i hans sak. Hon välkomnade honom också personligen på flygplatsen i Siem Reap på måndagen.

Resan från Pakistan var allt annat än en lätt uppgift. Djurskötare försedde Kaavan med 200 kilo mat att smaska i sig under den sju timmar långa flygningen ombord ett ryskt jumbofraktflyg. Ett rörsystem installerades i hans bur för att hantera de över 200 liter urin som bildades.

Väl i sitt nya hem på reservatet ska elefanthanen först få bekanta sig i ett mindre hägn, för att sedan släppas ut i ett större område med tre elefanthonor.

– Han har en väldigt ljus framtid, säger Martin Bauer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om