Världens ensammaste elefant välkomnas av Cher

Elefanten Kaavan, känd som världens ensammaste elefant, landade under måndagen i Kambodja efter sin resa från Pakistan. Han fick ett varmt välkomnande av bland annat världsstjärnan Cher.

Den amerikanska sångerskan har länge engagerat sig i elefanten Kaavans öde. Arkivbild.

Den amerikanska sångerskan har länge engagerat sig i elefanten Kaavans öde. Arkivbild.

Foto: Ross Franklin/AP/TT

Djur2020-11-30 11:10

Musikstjärnan kommer att följa Kaavan till hans nya hem – ett elefantreservat i provinsen Oddar Meanchey där nya potentiella vänner, och partners, väntar den 36-åriga elefanthannen som levt i ensamhet i över åtta år.

En oväntad vänskap

Det är lång från första gången elefanten träffar stjärnan.

Den oväntade vänskapen mellan Cher och Kaavan har sitt ursprung i den flera år långa kampanj som uppmärksammade elefantens solitära tillvaro på ett zoo i Pakistans huvudstad Islamabad och resulterade i hans flytt till Kambodja.

Den amerikanska sångerskan har bland annat skrivit sånger om elefantens ensamhet och samlat in pengar för att få honom flyttad. När en pakistansk domstol i våras beslutade att Kaavan skulle flyttas till reservatet i Kambodja skrev Cher på Twitter att det var en av de största ögonblicken i hennes liv.

Åt bananer och sov

Kaavans krävande transport arrangerades av djurrättsorganisationen Four Paws som uppger att Kaavans resa varit lugn och händelselös och att den tungviktiga passageraren tillbringade resan med att äta bananer och att sova.

När den tio ton tunga låda som Kaavan reste i anlände till flygplatsen i kambodjanska Siem Reap möttes han av en entusiastisk skara med bland annat Cher som vinkade glatt åt lådan.

– Kambodja är glad över att välkomna Kaavan. Han kommer inte längre att vara världens ensammaste elefant, säger Kambodjas vice miljöminister Neth Pheaktra som också närvarande vid elefantens ankomst.

Kaavan föddes 1985 i Sri Lanka och var en gåva till Pakistan. Mellan 1990 och 2012 levde han med elefanthonan Saheli på djurparken, men sedan hon dog har han varit Pakistans enda asiatiska elefant.

Veterinärer i Islamabad undersöker Kaavan inför resan till Kambodja under gårdagen.
Veterinärer i Islamabad undersöker Kaavan inför resan till Kambodja under gårdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om