Miljonsatsning: Nya lekparkerna inte bara för barn

Kommunen har investerat 6,5 miljoner kronor i två nya aktivitetsparker. På torsdagen öppnade de för lek och umgänge. Tillie Gutierrez Elofsson, fem år: "kompisgungan var bäst"

Aktivitetsparken i Hultsfred har ett musiktema. Exempelvis rutschkanan är utformad som en trumma. Lekredskapen är framtagna i samarbete med elever på Lindblomskolan, som fått rita vad de ville ha.

Aktivitetsparken i Hultsfred har ett musiktema. Exempelvis rutschkanan är utformad som en trumma. Lekredskapen är framtagna i samarbete med elever på Lindblomskolan, som fått rita vad de ville ha.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-05-07 16:50

Vi stämde träff med barn från förskolan Oredan i den nya aktivitetsparken i centrala Hultsfred, för att få en ärlig och tydlig röst från unga mästare på lek.

Tillie, Melissa, Ella och alla deras kompisar visade tydligt vad de tyckte om kommunens stora satsning. Det blev smittande skratt och stora leenden i betyg.

– Jättebra att det händer lite nytt och att barnen får lite nya utmaningar. Här kan de få utlopp för sin energi och de kan träna allt från balans och klättring till att samsas och stå på tur, sa förskollärare Ann-Louise Ahlqvist. Hit kommer vi gå ofta.

På en filt satt Therese Karlsson och Lina Casselberg med barnen Nelly och Arvid och njöt av sin picknick.

– Vi bor båda utanför Hultsfred, där finns inga lekparker som är direkt lockande. Så barnen tycker det är jätteroligt med en så här stor lekpark.

Det är också gatuingenjören Hanna Johanssons förhoppning, att både parken i Hultsfred och den i Virserum, som också öppnade på torsdagen, ska bli en angelägenhet för invånare i hela kommunen. Att man ska vilja åka hit på en utflykt.

– Genom att dessutom satsa på ett bredare användningsområde kan olika generationer ha glädje av aktivitetsparkerna och vårt mål är att de ska locka folk i alla åldrar, att samlas och trivas tillsammans, säger Hanna Johansson.

I Hultsfred har kommunen valt ett musiktema med bland annat en trumma som rutschkana och gitarrer på var sida om entrén, medan parken i Virserum har tydligt skogstema med tanke på att orten en gång i tiden var centrum för många träindustrier. Så lekredskapen är djur i trä.

– I Hultsfred har vi tänkt även på de äldre ungdomarna genom att göra ett trädäck med laddningsmöjligheter och parkkänslan är bevarad med bänkar, perennrabatter och stora ytor för spontana aktiviteter, säger Hanna och fortsätter:

– Medan vi i Virserum satsat på ett utegym, en iläggningsplats för båtar tillsammans med fiskeklubben samt en grillplats och liggbänkar med tanke på att aktivitetsparken ligger vackert vid vattnet. Båda parkerna har kompletterats med boulebanor.

Är det väl investerade pengar?

– Tycker jag verkligen. De lekparker som finns i kommunen är väldigt eftersatta, så nu satsade vi rejält på två stora, istället för flera små i Hultsfred och Virserum. Arbetet fortsätter sedan på de andra orterna, där befintliga lekparker ska rustas upp.

Kompisgungan var det kö till. farten får Ella och Izabella att jubla.
Kompisgungan var det kö till. farten får Ella och Izabella att jubla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!