"Överhängande risk att vi måste blåsa av torghandeln"

Torghandeln i Kisa har trots coronapandemin fortsatt att locka många besökare, inte minst under fredagen. Nu meddelar kommunen att de kan komma att sätta stopp för arrangemanget.

Om coronapandemins restriktioner inte efterföljs är risken att torghandeln blåses av. Det meddelar kommunens teknik- och driftchef Jimmy Bexell.

Om coronapandemins restriktioner inte efterföljs är risken att torghandeln blåses av. Det meddelar kommunens teknik- och driftchef Jimmy Bexell.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kisa2020-05-22 12:49

– Om vi ser att det här inte håller, att vi inte har kontroll på mängden människor, har vi inget annat alternativ. Det krävs en oerhörd respekt för de restriktioner som finns. Annars är det en överhängande risk att vi måste blåsa av torghandeln, konstaterar teknik- och driftchef Jimmy Bexell vars avdelning har "kontrollansvaret" på torget.

Genom vissa åtgärder, där marknadsstånden spridits ut och "håll avstånd"-skyltar satts upp, har kommunen valt att hålla liv i torghandeln på Stora torget i Kisa. Som vi tidigare har rapporterat är det, i en tid då majoriteten av alla evenemang ställs in, ett livsviktigt försäljningstillfälle för många av de närvarande marknadsknallarna. Bexells uppfattning är att restriktionerna hittills har kunnat hållas - men efter fredagens torghandel kan en ny bedömning göras.

undefined
Under fredagen var det uppskattningsvis, vid vissa tillfällen, fler än 50 personer på torget i Kisa. "Vi får fundera över fortsättningen", konstaterade Jimmy Bexell.

– Vi gör avstämningar efter varje tillfälle där vår torgfogde har en ständig dialog med knallarna. Jag tror att vi efter i dag (22 maj), då vi borde ha förutsett att det skulle komma många människor, får fundera över fortsättningen. Till sommaren vet vi att besökarna kommer att bli ännu fler, berättar Bexell och avslutar:

– Vi som arrangör måste ta vårt ansvar och vara väldigt noga med att det på torget inte skapas små grupperingar som står tätt tillsammans och pratar. Om det gör det tycker jag att vi har misslyckats och det vi kan göra då är att stänga av vägar och utöka ytan för själva torgkommersen.

Karta: Stora torget, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!