De flesta köer borta hos Folktandvården

Köerna minskar hos Folktandvården i Vimmerby. I februari börjar ytterligare en tandläkare. Då ska de sista köerna jobbas bort.

Anna Fratczak-Sozinska, t.h. är nöjd över personalsituationen på Folktandvården stabiliserats och att köerna minskat. Katarina Säll-Karlsson är tandsköterska med många års erfarenhet.

Anna Fratczak-Sozinska, t.h. är nöjd över personalsituationen på Folktandvården stabiliserats och att köerna minskat. Katarina Säll-Karlsson är tandsköterska med många års erfarenhet.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-12-01 08:00

– Situationen känns ganska stabil nu. Vi har jobbat ikapp köerna för barn och för vuxna med frisktandvårdsavtal, säger Anna Fratczak-Sozanska, tandläkare och klinikchef på Folktandvården i Vimmerby.

Det är en betydligt bättre bild än för ett par år sen, då var det ansträngt och brist på personal i allmänhet och tandläkare i synnerhet. Det fick flera köer att växa.

Men även då fick de med akuta besvär som tandvärk ändå snabb hjälp. 

– Akuta fall får tid samma dag de söker, säger Lise-Lott Hinsegård Heiding, tandvårdschef på Region Kalmar.

Hon tycker att det ser bra ut för tandvården i länet, men att det varierar lokalt.

– Den klinik som sticker ut är Oskarshamn. Vi löser det med att låna in personal från andra kliniker och ny personal är på gång, säger hon.

Lise-Lott Hinsegård Heiding beskriver en prioritetsordning som i tur och ordning följs av barn 0–23 år, patienter med nödvändiga tandvårdsbehov, som exempelvis äldre, patienter med frisktandvårdsavtal, revisionspatienter och eventuellt nya patienter.

Det är de två senare grupperna som det fortfarande inte finns tillräckligt med resurser för i Vimmerby

–  Revisionspatienter är patienter utan frisktandvårdsavtal. De är friska efter den senaste behandlingen, men väntar på återbesök. Har de bara skött sina tänder och sin munhygien är de lika friska i dag. Det finns ett eget ansvar också i tandvården, säger Anna Fratczak-Sozanska.

För den här gruppen har väntetiden i vissa fall varit runt två år.  Hon uppskattar att den gruppen kan bestå av några hundra personer av de totalt 10 000 patienter som är inskrivna på kliniken i Vimmerby.

När en ny tandläkare börjar i februari och kliniken är fullt bemannad med fyra tjänster ska även den kön kortas efter hand.

Men helt nya patienter som inte har akuta besvär finns det inget utrymme för just nu.

–  Nej, tyvärr. Det är tråkigt att inte kunna hjälpa alla, men det är patienter vi får hänvisa till andra kliniker, säger Anna Fratczak-Sozanska.

Hon uppger att det är tillräckligt med tandhygienister på kliniken, men att det finns behov av tandsköterskor.

– Där har vi ett par pensionsavgångar och mammaledigheter, så man kan säga att det pågår nästan ständig rekrytering och sköterskorna är viktiga för att våra team ska fungera så att tandläkarna kan jobba effektivt med patienter i tre rum samtidigt. 

I Vimmerby kommun finns också tre privata tandkliniker.

Liselott Hinsegård Heiding är tandvårdschef på Region Kalmar.
Liselott Hinsegård Heiding är tandvårdschef på Region Kalmar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!