Uppsägningar träder i kraft – men IAC väljer att satsa

IAC bromsar och gasar samtidigt. Uppsägningarna på IAC har trätt i kraft men i allt elände satsar man för framtiden. Nya maskiner ska ge bättre förutsättningar när det vänder.

Under torsdagen lämnade de första fast anställda IAC. Varslen om uppsägning har verkställts. Men framtidstron är stark. "Maskinerna längst bak i bild är de vi köpt från Ljunghäll", berättar vd Dan Nilsson.

Under torsdagen lämnade de första fast anställda IAC. Varslen om uppsägning har verkställts. Men framtidstron är stark. "Maskinerna längst bak i bild är de vi köpt från Ljunghäll", berättar vd Dan Nilsson.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-04-30 08:00

Det berättar Dan Nilsson, VD på pressgjuteriet International Aluminium Casting Hultsfred AB, som varslade halva personalstyrkan om uppsägning för en månad sedan. Det som en följd av att de största kunderna inom fordonsindustrin stängde, i spåren av coronapandemin.

– Personalen lämnar löpande. Våra visstidsanställda slutade för ett par veckor sedan och under torsdagen går 13 fast anställda med kortast uppsägningstid hem, säger Dan Nilsson. Resterande elva lämnar om en månad – om vi inte ser en rejäl vändning i maj.

Det har tagit tvärstopp. Företaget ser inga ordrar komma, när de stora lastbilsdrakarna står stilla.

– Problemet vi ser, är att de inte får igång flödet på grund av att man saknar komponenter att sätta ihop lastbilarna med. Det gör mig bekymrad och jag utesluter inte att vi måste fortsätta justera i personalstyrkan.

Företaget har anammat möjligheten med korttidspermittering, så de anställda är bara på plats veckans två första dagar.

– Då bygger vi mot lager och några få kunder utanför automotive. Vi ägnar också en hel del tid till underhåll, för att stå bra rustade när allt drar igång.

undefined
En normal arbetsdag tickar lackeringslinan på med en meter per minut. Nu är det tyst och stilla i fabriken största delen av veckan.

Hur länge klarar ni att stå stilla?

– Våra riskkalkyler visar fem månader utan problem, sedan måste vi vidta plan B, som handlar om att vi kanske behöver avyttra fast egendom och på så sätt frigöra kapital. Vi har exempelvis en del fastigheter, säger Dan Nilsson, som ändå är tydlig med att han tror på en framtid i Hultsfred.

Nyligen köpte man tre nya maskiner från Ljunghäll i Södra Vi, som man passar på att installera nu.

– Med ytterligare tre maskiner hoppas vi kunna köra in lite extra av det vi tappat, när allt snurrar igång igen. Den investeringen är ett tydligt tecken på att vi tror på fabriken här i Hultsfred. Så fort det vänder har vi för avsikt att återanställa personalen.

Kan ni lära er något på det här?

– Med covid-19 har vi lärt oss att vi behöver bredda oss. Till skillnad mot andra orter inom bolaget sker nästan all tillverkning här i Hultsfred mot fordonsindustrin och bara en liten, liten del mot exempelvis sjukvården. Där vill vi försöka växa.

IAC har också för avsikt att vidareutbilda medarbetarna, i samförstånd med IF Metall och Unionen.

– IF Metall har hittat ett stödprogram som vi kan gå med i, för att undvika slentrianen som riskerar bli hemma, säger Dan Nilsson.

Karta: IAC
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!