Activated vann Stochampionatet

Activated har tagit över kronan som landets bästa fyraåriga sto. I början av maj vann hon Drottning Silvias Pokal på Åby. På söndagen tog hon hem största loppet Stochampionatet efter en imponerande spurt.

I sulkyn satt Carl Johan Jepson som tog sitt livs största seger som kusk.

21 juli 2019 19:50

Tränaren Fredrik Wallin hade kvalat in två hästar till finalen på Axevallatravet; Head for Home och Activated. Han trodde förstås mest på Activated men spår tolv drog ner förhoppningarna en del.

Jag förstod att det skulle bli svårt att vinna från ett tolftespår men jag hade absolut inte gett upp. Jag tror alltid hårt på min häst. Activated var dessutom fantastisk i uppvärmningen, hon ville verkligen tävla i dag och Calle (Jepson) gav henne alla möjligheter, sade Wallin.

"Bra tempo"

Conrads Rödluva, körd av Örjan Kihlström, var loppets stora favorit. Det såg också bra ut för fuxstoet när Kihlström kunde överta ledningen 1 500 meter från mål. Activated satt sist i fältet men fick fin draghjälp av Racing Brodda/Rikard Skoglund under slutvarvet.

Det var bra tempo, vi fick fin rygg på Racing Brodda som ju är en topphäst och hon drog fram oss perfekt till upploppet. 150 meter kvar drog jag ner huvudlaget och hon svarade som vanligt jättebra på den extra växeln. Känslomässigt är det min största seger. Jag tävlar ofta på Axevalla, har många kompisar här och har sett varje Stochampionat sedan jag var fem-sex år, sade Jepson som tidigare i år vunnit Olympiatravet med Handsome Brad.

Activated vann på 1.13,2/2 640 meter autostart, två tiondelar från löpningsrekordet som innehas av Ultra Bright/Fredrik Persson.

Det är en otroligt sköt känsla att vinna med en häst som man köpt in själv och tränat upp. Det känns smått overkligt, sade en tagen Fredrik Wallin.

2,4 miljoner

Förstapriset var hela 2,4 miljoner kronor och Activated har nu tjänat 4,6 miljoner kronor totalt.

Racing Brodda och Rikard Skoglund drog fram vinnaren under slutvarvet. Mitt på upploppet passerade hon ledande Conrads Rödluva men kunde inte försvara sig mot vinnarens vassa spurt.

Man vill ju alltid vinna men hästen gjorde ett väldigt bra lopp så vi är mycket nöjda. Hon fick visa vilken topphäst hon är, sade tränaren Mattias Djuse.

1,2 miljoner kronor gav andraplatsen och Djuse har redan passerat fjolårets tränarsiffror.

Conrads Rödluva fick nöja sig med tredjeplatsen.

Vi fick ett perfekt lopp men det var två hästar som helt enkelt var bättre än ”Rödluvan” i dag, Örjan sade Kihlström.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stig Lindmark/TT