Det var under gårdagen som nyheten som skakat om norsk idrott bröt ut. Norge kan uteslutas från internationella mästerskap efter att inte ha dopningstestat unga idrottare. Landet riskerar även att bli av med möjligheten att arrangera mästerskap.
För norska idrottsförbundets ordförande Berit Kjøll är det ingen tvekan om var skuldfrågan ligger.
– Ansvaret i denna fråga ligger enbart på Antidoping Norge. Det är de som är ansvariga för att genomföra det som ska göras, men är hindrade av lagstiftningen, säger Kjøll på en presskonferens.
Nyhetsbyrån NTB skriver att det är en särskild norsk lagtolkning som stoppat Antidoping Norge från att testa minderåriga idrottare utan föräldrars samtycke. I över tre års tid har sporten bett om ett förtydligande från Kulturdepartementet.
Bråttom för förbunden
Tv-bolaget NRK har avslöjat att Norges idrottsförbund, Nif, känt till problemen i flera år. Antidoping Norges dagliga ledare Anders Solheim hoppas på en gemensam lösning.
– Jag upplever att det är allas ansvar att finna en bra lösning. Detta är inte något vi kan lösa själva. Jag upplever att alla parter vill bidra och har gett uttryck för detta, säger han till NTB.
Solheim menar att tiden är knapp.
– Det skulle helst varit löst i går. Vi har minderåriga idrottare som tävlar på regional, nationell och internationell nivå varje dag.
Skadar Norges rykte
Antidoping Norge fruktar att man under nästa år kan bli stämplade som en organisation som inte följer antidopningsorganisationen Wadas regelverk.
Idrottsförbundets generalsekreterare Nils Einar Aas erkänner att detta sätter norsk idrott i dålig dager.
– Frågan har potential att skada det norska antidopningsarbetet men också vårt omdöme internationellt som en ledande antidopningsorganisation. Därför vill vi få till en ändring, säger han till NTB.