I Norge får man enligt lag inte dopningstesta barn mellan 15 och 18 år, något som strider mot den internationella dopningsorganisationen Wada:s regelverk. I fall en lagändring inte sker riskerar Norge att uteslutas från all internationell idrott.
En lagändring stöds av Antidoping Norge och Norges idrottsförbund (Nif) och nu får de även medhåll från barnombudsmannen.
"Ansvariga för sina egna val"
– Vi ska komma ihåg att barn är mogna nog att straffas när de är 15 år, så det finns mycket som talar för att de är mogna nog att kunna avgöra själva om de ska kunna testas för dopning, säger Bejer Engh.
Hon berättar för NRK att hon flera gånger bett barn- och familjedepartementet att se över regelverket, någon som ännu inte blivit av.
– I det här avseendet bör barn få bestämma själva. De kan både börja med och sluta med sin sport av eget val, då tänker jag att de borde kunna vara ansvariga att göra sina egna val, och då förhålla sig till de regler som sporten kräver.
"Vi kommer undersöka det här igen"
Barn- och familjeministern Kjersti Toppe delar också den bilden med barnombudsmannen. Hon skriver i ett mejl till NRK att det även styrks av faktumet att barn är myndiga enligt hälsolagstiftningen då de fyller 16 år.
På frågan om hon vill skapa en ny förordning om att dopningstesta barn mellan 15 till 18 år svarar hon:
"När det gäller regler för dopningstestning är det Kulturdepartementet som har det övergripande ansvaret. När det gäller barns självbestämmande i allmänhet håller departementet på med en uppföljning av det som barnlagsnämnden tittat på. Jag kommer att ta initiativ till att vi undersöker det här igen".