RF utreder hotbilder mot svenska ligamodeller

Riksidrottsförbundet startar en utredning om bland annat hotbilder mot svenska ligamodeller. Den förre fotbollsbasen Lars-Christer Olsson leder utredningen.

Riksidrottsförbundet (RF) utreder hotbilder mot svenska ligamodeller, exempelvis om allsvenska lag vill gå med i en utbrytarliga. På bilden en allsvensk match mellan Malmö FF och Halmstad. Arkivbild.

Riksidrottsförbundet (RF) utreder hotbilder mot svenska ligamodeller, exempelvis om allsvenska lag vill gå med i en utbrytarliga. På bilden en allsvensk match mellan Malmö FF och Halmstad. Arkivbild.

Foto: Anders Bjurö/TT

Allmänt2022-02-17 13:17

Olsson klev i fjol av som ordförande i fotbollsorganisationerna Svensk elitfotboll och European Leagues. Nu ska han kartlägga det som han själv säger handlar om kommersialiseringen i svensk idrott och dess hot och möjligheter.

Som exempel på ett hot nämner han fjolårets planer på en utbrytarliga i europeisk toppfotboll, Super League.

– Det är ett exempel på den typ som man bör titta på, det är relevant även för ett enskilt land, säger Olsson.

Han tror dock inte att exempelvis några allsvenska klubbar har tankar på att just nu bryta sig ur den svenska högstaligan.

– Men det jag ska titta på är till exempel hur våra stadgar och bestämmelser ser ut, är de robusta i förhållande till vad man vill ha?

Ligatvång

RF-ordföranden Björn Eriksson säger att den pågående striden inom hockeyettan inte ligger bakom att utredningen nu görs eftersom hockeyettan är tredjedivision i svensk ishockey.

– Det här handlar framför allt om hotbilden mot de högsta serierna, säger Eriksson.

Eriksson medger dock att diskussionen kring ligatvång, som uppstod när Riksidrottsnämnden gett hockeyettanklubben Boden rätt att stå utanför ligaorganisationen, lett till att RF såg att ämnet var värt att titta på.

Inga lapptäcken

Enligt Lars-Christer Olsson handlar utredningen om grundläggande principer i svensk idrott och dess ligaorganisationer.

– Det handlar om att värna föreningsfriheten och samtidigt bevaka de gemensamma intressena, att se över att de grundläggande idrottsprinciperna försvaras av stadgar och reglementen, säger han.

– Idrottsvärlden blir mer och mer komplicerad och då kan man inte hålla på med lapptäcken hela tiden utan man måste ge sig på principerna. Det är ett av uppdragen, att sätta principerna på kartan. Sen får man ha en idrottspolitisk diskussion (i RF) om principerna är korrekta eller bör ändras.

Utredningen ska vara klar i augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!