"Självklart att alla länder ska kunna delta"

Reaktionerna blev starka när Fis generalsekreterare Michel Vion öppnande för att skidåkare från Ryssland ska få tävla internationellt igen. Vice generalsekreterare Niklas Carlsson medger att det var "dålig tajming" – men säger samtidigt: –Jag tror det är självklart inom idrotten att alla länder ska kunna delta.

Ryske längdskidstjärnan Aleksandr Bolsjunov. Arkivbild.

Ryske längdskidstjärnan Aleksandr Bolsjunov. Arkivbild.

Foto: Heiko Junge/AP/TT

Allmänt2022-09-29 06:15

21 september sade Internationella skid- och snowboardförbundets (Fis) generalsekreterare Michel Vion att ryska och belarusiska skidåkare var aktuella för att komma tillbaka till skidgemenskapen.

– Kanske kan vi hitta en lösning till december. Eller inför VM här i Planica, det skulle också kunna vara ett bra alternativ, sade Vion.

Utspelet gjordes på en konferens i Planica, Slovanien, där skid-VM avgörs i februari.

Samma dag meddelade Rysslands president Vladimir Putin att man mobiliserar ytterligare 300 000 man till kriget i Ukraina.

"Har uteslutit dem"

Reaktioner och kritik mot Michel Vion kom snabbt från flera internationella idrotts- och nationella förbund. Även från Sverige.

– Vi förstår inte varför han går ut och säger det nu. Vi delar inte alls hans uppfattning, sade Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbundet, till TT.

– Jag har varit med om att ha tagit ett beslut och det beslutet gäller fortfarande för mig. Vi har uteslutit dem. Färdigt, sade Mats Årjes, styrelseledamot i Fis och ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Några dagar senare sade Martti Uusitalo, som sitter i Fis styrelse, att Vions uttalande feltolkats och att det inte alls finns några planer på att lätta på sanktionerna mot Ryssland och Belarus.

Frågan är om Michel Vions uttalande ändå kan ses som ett tecken på att Fis ledning överväger att så snabbt som möjligt få tillbaka skidåkare från dessa nationer?

Svår fråga

Svensken Niklas Carlsson, som nyligen tillträdde som vice generalsekreterare i Fis, säger till TT:

– Det tror jag faktiskt att alla gör. Sedan är frågan när tiden är kommen till det. Jag tror det är självklart inom idrotten att alla länder ska kunna delta. Men självklart i nuläget, som det är nu med ett krig som pågår, är det en svår fråga.

Niklas Carlsson fortsätter:

– Samtidigt som den presskonferensen i Planica så höll Putin talet till nationen om att öka med mer soldater. Självklart var det olycklig tajming.

TT: Om Putin inte hade kallat in fler soldater förra veckan, hade skidåkare från Ryssland och Belarus i dag varit närmare deltagande i världscup och VM?

– Ja, utifrån det är det helt klart att det finns en dialog där man ser om det finns en möjlighet att ryska och Belarus-aktiva kan vara med. Samtidigt vill vi inte ha någon bojkott från några länder. Som internationellt förbund är det viktigt att ha en dialog med alla, och höra med alla om vad som sker. Det var mer att vi lärde oss om vi kunde föra den diskussionen och se var alla står, vad de har för syn på det.

Vill inte riskera bojkott

Niklas Carlsson säger att Fis tagit intryck av protesterna från inte minst de nordiska länderna:

– Efter en konsultation fick vi ett tydligt kvitto hur de ser på det. Det är helt klart att vi inte på något sätt vill ha någon bojkott från något land i det här. Och det har man varit väldigt tydlig med inom den internationella idrottsrörelsen där IOK (Internationella olympiska kommittén) leder diskussionen.

Den här veckan har Fis en planeringskonferens i Zürich där de olika skidgrenarna drar upp de sista riktlinjerna inför vintern. Niklas Carlsson säger att Rysslands-frågan inte finns med på dagordningen.

– Men vi har haft det på våra styrelsemöten regelbundet för att se hur situationen går. Men självklart, i den här världen har nu idrottsrörelsen totalt gjort en väldigt tydlig markering mot Ryssland och Belarus att detta inte är okej.

Niklas Carlsson, ny vice generalsekreterare i Internationella skidförbundet (Fis). Arkivbild.
Niklas Carlsson, ny vice generalsekreterare i Internationella skidförbundet (Fis). Arkivbild.
Fakta: Så har idrotten reagerat på Rysslands krig i Ukraina

Efter Rysslands invasion av Ukraina i februari uppmanade Internationella olympiska kommittén (IOK), världens idrottsförbund att utestänga idrottare, ledare samt delegater från Ryssland och Belarus från internationella tävlingar.

De flesta idrottsförbund följde uppmaningen. Tennis är ett undantag. Spelare från Ryssland och Belarus har fått klartecken att spela många individuella tävlingar, men stoppas från lagtävlingarna Davis Cup och Billie Jean King Cup.

Boxningen sticker också ut. Ryssen Umar Kremlev blev nyligen omvald som ordförande i Internationella boxningsförbundet (IBA). Det är senaste utvecklingen av en lång period av händelser inom IBA, med rysk koppling, som bland annat fått IOK att hota med att kasta ut sporten från OS.


Fakta: Internationella skid- och snowboardförbundet

Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) består av 136 medlemsförbund och har sitt högkvarter i schweiziska Oberhofen. Svenske Johan Eliasch är ordförande.

Följande grenar ingår i Fis: Alpint, längd, backhoppning, nordisk kombination, freestyle och freeski, snowboard, speedskiing, telemark, grass skiing.

Förbundet har också verksamheter inom parasport och veteran skidåkning (masters).

Skidskytte och skidorientering inte ingår i Fis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!