Tolv mästerskap och profiler att hålla koll på

För första gången på två år har vi inget OS på schemat. Men det finns ändå gott om mästerskap – och profiler – att följa. Här är tolv stycken att hålla koll på.

Victor Wembanyama är 219 centimeter lång.

Victor Wembanyama är 219 centimeter lång.

Foto: Bob Edme/AP/TT

Allmänt2022-12-27 05:30

+ Handbolls-VM, herrar, Sverige och Polen, 11–29 januari.

Profilen: Jim Gottfridsson, 30, Sverige.

– Lyssna nu här. 19 sekunder. Vi ska fan bli Europamästare! Nu kör vi tysk höger, dansk vänster. Kom brett. Om jag inte släpper den… för hela ditt jävla liv håll han i ryggen, så får du den mellan benen.

Jim Gottfridssons timeout-snack i EM-finalen mot Spanien för ett år sedan har blivit en modern klassiker. Den här gången ska Sverige försöka bärga VM-guld och precis som för ett år sedan ligger mycket på speldirigenten Gottfridssons axlar.

+ Alpina VM, Courchevel och Méribel, Frankrike, 6–19 februari.

Profilen: Mikaela Shiffrin, 27, USA.

Mikaela Shiffrins senaste mästerskap, OS i Peking, blev en besvikelse med okaraktäristiska uråkningar och uteblivna medaljer. Den här säsongen har amerikanskan, som behärskar samtliga discipliner, blandat och gett men hon har ändå tagit tre världscupsegrar, två i slalom och en i super-G. I VM i Frankrike kommer siktet vara inställt på flera medaljer och nog lär revanschlustan vara stor efter misslyckandet i OS.

+ Skid-VM, Planica, Slovenien, 23 februari–5 mars.

Profilen: Frida Karlsson, 23, Sverige.

Är det nu Frida Karlssons första individuella mästerskapsguld ska komma? Norska dominanten Therese Johaug är ute ur bilden och i stället är den svenska 23-åringen en av de starkaste guldkandidaterna.

I Johaugs frånvaro har Karlsson inlett starkt med två världscupsegrar. Lägg till lite revanschlusta från ett misslyckat OS i Peking och Karlsson lär vara rejält sugen på att leverera i Planica. Hon har två individuella VM-brons och tre silver sedan tidigare samt ett stafettguld från VM i Seefeld 2019.

+ Konståknings-VM i Saitama, Japan, 20–26 mars.

Profilen: Kaori Sakamoto, 22, Japan.

Konståkning är i mångt och mycket förknippat med Ryssland, och de ryska åkarna är många och framgångsrika. Men efter landets invasion av Ukraina är ryska åkare portade från VM i nuläget.

I stället lär ännu mer strålkastarljus riktas mot hemmahoppet Kaori Sakamoto. Den regerande världsmästaren är Japans bästa åkare och i Japan hoppas man givetvis på att Sakamoto ska försvara sitt VM-guld från 2022. Sakamoto är också rankad som nummer ett i världen, strax före belgiskan Loena Hendrickx.

+ Curling-VM herrar, Ottawa, Kanada, 1–9 april.

Profilen: Niklas Edin, 37, Sverige.

Damernas curling-VM spelas i mars i Sandviken och herrarnas motsvarighet i april i Ottawa, Kanada. Gemensamt är att båda de svenska lagen lär vara ute efter revansch efter EM-misslyckandet i Östersund i november.

För Sverige återstår det att se om Niklas Edin är spelredo, för det kan vara av yttersta vikt för en svensk medalj. Skippern ledde Sverige till OS-guld i Peking i februari men opererade knäet i höstas och missade EM. Utan honom kom det svenska herrlaget fyra och för första gången någonsin var Sverige utan medalj på både herr- och damsidan under mästerskapet.

+ Ishockey-VM, herrar, Tammerfors, Finland och Riga, Lettland, 12–28 maj.

Profilen: Sam Hallam, 43, Sverige.

I maj är det dags för Sam Hallams eldprov. Turneringarna i Europa under säsongen är en sak, ishockey-VM något annat. Efter tio väldigt framgångsrika säsonger i Växjö ska den 43-årige stockholmaren göra sitt första VM som Tre Kronors förbundskapten.

Efter de dubbla gulden, 2017 och 2018, har Tre Kronor haft några väldigt tunga år. Femma, nia och sexa blev VM-facit under Johan Garpenlövs ledning. Kan Hallam vända trenden?

+ Basket-EM, damer, Tel Aviv, Israel och Ljubljana, Slovenien, 15–25 juni.

Profilen: Endéné Miyem, 34, Frankrike.

Fem raka EM-silver. Det är ingen särskild vågad gissning att Frankrikes damlandslag i basket suktar efter ett EM-guld.

En som har varit med och förlorat samtliga fem finaler är Endéné Miyem. Hon var visserligen med och tog EM-guld 2009 men sedan dess har det blivit idel brons och silver på EM och OS.

+ Fotbolls-VM, damer, Australien och Nya Zeeland, 20 juli–20 augusti.

Profilen: Sam Kerr, 29, Australien.

I ett fotbollsmästerskap finns det gott om stjärnor. Men få lär ha så mycket fokus på sig som värdnationen Australiens stora profil, Sam Kerr. 29-åringen spelar till vardags i Chelsea och hon anses vara en av världens bästa spelare. När ansedda The Guardian släppte sin lista på världens 100 bästa fotbollsspelare före jul hamnade Kerr på tredje plats efter ettan Alexia Putellas, Spanien, och Beth Mead, England.

+ Friidrotts-VM. Budapest, Ungern, 19–27 augusti.

Profilen: Karsten Warholm, 26, Norge.

Den norske häcklöparen stod för en av de starkaste prestationerna i Tokyo-OS då han på världsrekordtiden 45,94 bärgade OS-guldet på 400 meter häck. Men förra säsongen blev en besvikelse. Visserligen vann Warholm EM-guld i augusti men skador hämmade honom i uppladdningen till VM i Eugene och Warholm blev "bara" sjua.

En sjundeplacering är inget som får en världsrekordhållare att dra på smilbanden och i Budapest i sommar är han ute för revansch.

+ Basket-VM, herrar, Filippinerna, Japan och Indonesien, 25 augusti–10 september.

Profilen: Victor Wembanyama, 18, Frankrike.

Vilka NBA-stjärnor som väljer att tacka ja till spel i basket-VM återstår att se. Mästerskapet kan komma att vara rejält stjärnfyllt men oavsett lär en ung fransman skapa de flesta av rubrikerna.

Den 219 centimeter långe Victor Wembanyama anses vara en av de mest spännande baskettalangerna på flera år och väntas gå som etta i sommarens NBA-draft. Han har varit tongivande i Frankrikes kvalmatcher och VM kan komma att vara det sista han gör innan han lämnar Europa för en potentiellt lång och framgångsrik NBA-karriär.

+ Beachvolleyboll-VM, Mexiko, 6–15 oktober.

Profilerna: David Åhman, 21 och Jonathan Hellvig, 21, Sverige.

David Åhman och Jonathan Hellvig slog igenom med dunder och brak under 2022. Den unga svenska beachvolleyduon besegrade bland annat regerande EM-, VM- och OS-mästarna från Norge, Anders Mol och Christian Sørum, på vägen till ett sensationellt EM-guld.

Nu ska svenskarna jaga VM-guld i Mexiko och medaljchanserna är goda.

+ Handbolls-VM, damer, Sverige, Norge och Danmark, 30 november–17 december.

Profilen: Henny Reistad, 23, Norge.

OS-brons, VM-guld och EM-guld. Henny Reistad är "bara" 23 år men har hunnit med en hel del. Och i ett namnkunnigt norskt landslag är det allt som oftast hon som sticker ut allra mest.

I EM i höstas vände och vann Norge finalen mot Danmark med 27–25 och Reistad prisades som turneringens bäste spelare. Niometersspelaren är av många ansedd som världens bästa spelare.

Henny Reistad är av många ansedd som världens bästa handbollsspelare. Arkivbild.
Henny Reistad är av många ansedd som världens bästa handbollsspelare. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om