Høgmo efter segern: "Laget kommer att växa"

Nystart för Häcken. Och vilken nystart det blev. Två snabba mål i början av andra halvlek gav till slut tre värdefulla poäng (2–1). –Det var väldigt viktigt att få den här segern. Laget kommer att växa av det, säger nya tränaren Per-Mathias Høgmo.

AIK:s Erick Ouma Otieno i närkamp med Häckens Martin Olsson under söndagens allsvenska fotbollsmatch.

Allsvenskan2021-07-04 17:07

Häcken vill helst lägga våren bakom sig. Utgångsläget inför omstarten var att de låg sist i tabellen och bara vunnit en enda match på hela vårsäsongen.

Och det är mycket nytt på Hisingen när serien nu drar i gång. Nya tränaren Per Mathias Høgmo på bänken, nygamla målvakten Peter Abrahamsson tillbaka mellan stolparna och nytt med publik på läktaren.

Det här var dagen då Häcken skulle födas på nytt och börja sin klättring uppåt i tabellen. Och visst lyfte Hisingslaget.

Med ny energi

Bakom segern stod norske tränaren Høgmo. Efter en mållös första halvlek kom laget ut i andra halvlek med ny energi.

– Jag sade till dem att det här är en möjlighet om vi får fart på spelet och använder den styrka vi har, säger Per–Mathias Høgmo.

– Och de tände till och tog det till sig, och det gläder mig.

AIK-tränaren Bartosz Grzelak håller med.

– I andra halvlek blir det en helt annan matchbild. Häcken kommer ut med bra spring i benen. Efter deras mål har vi skaffat oss en riktigt uppförsbacke.

För kort efter halvtidsvilan exploderade det gul-svartrandiga. Efter en hörna från höger nickade en helt fri Gustav Berggren mot målet. På returen kunde Pontus Wålemark slå bollen i nät. Tusen hemmafans exploderade. Det hade inte gått två minuter.

– Det var ett förlösande mål. Bara bra känslor, säger Wålemark.

Tre minuter senare var det dags igen. Ali Youssef serverades en delikat djupledspassning från målskytten Wålemark och tog sig kraftfullt förbi sin AIK-försvarare. Ensam med målvakten placerade han bollen säkert vid stolproten i det bortre hörnet.

Taktiksnack i halvtid

Framspelningen var på pricken i enligt Høgmo taktiksnack i halvtid.

– Det blev lite högre fart när vi vann bollen. Vi kunde utnyttja det i djupled, säger Patrik Wålemark.

Men matchen kunde blivit helt annorlunda ut. Om Nicolas Stefanellis nick från nära håll i den 14 minuten hade gått in. Men återvändande Peter Abrahamsson ville annorlunda. Han reflexräddade imponerande med en hand.

– Den räddningen var go. Ett mål i baken där och det hade varit mycket tyngre så klart, säger målvakten.

– Vi har en av allsvenskans bästa keepers, en matchvinnare längst bak. Det ger oss ett stort plus, säger Høgmo.

Nu lyfter Häcken ur bottenträsket och siktar uppåt.

– För alla spelare och för klubben betyder den här segern i början på säsongen mycket. Det ger en extra drivkraft, styrka, självförtroende för ett lag som haft en del motgångar, säger Høgmo.

Stolt över "guttarna"

Och han lovprisar sina spelare.

– Jag är stolt över mina "guttar". Det handlar om disciplin, det handlar om moral. Det är så vi ska ha det på varenda träning och i varenda match om vi ska ta poäng framöver.

Och efter söndagens triumf tror spelarna än mer på norrmannens möjlighet att vända en dyster vår till underbar höst.

– Den här segern är skitviktigt. Nu finns det inga gränser hur långt vi kan gå. Vi bygger vidare från det här inför nästa match, säger Patrik Wålemark.

Häckens nye tränare Per-Mathias Högmo jublar efter söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan Häcken och AIK.