Alpinstjärnan: "Var jäkligt less"

18:e. Igen. Efter ännu en fartsäsong utan den riktiga fullträffen var Felix Monsén både ledsen och förbannad i våras. Nu har ett rejält omtag fått honom på andra tankar. –Jag och min tränare har pratat mycket om vad vi kan förändra, säger 27-åringen inför kvällens världscuppremiär.

Felix Monsén under ett av träningsåken på VM i Cortina i vintras. Arkivbild.

Felix Monsén under ett av träningsåken på VM i Cortina i vintras. Arkivbild.

Foto: Gabriele Facciotti/AP/TT

Alpint2021-11-26 10:13

"Det är dags att ta nästa kliv".

Så har det låtit från de svenska störtloppsherrarna de senaste säsongerna. Men framgångarna har till stor del uteblivit hittills, medger Felix Monsén självkritiskt.

Ändå säger han det igen, inför kvällens säsongspremiär i kanadensiska Lake Louise.

– Jag tror verkligen att det bara är en tidsfråga innan det smäller till.

Det har varit ont om svenska fartframgångar sedan först Patrik Järbyn och senare Hans Olsson lade störtlopps- och super-G-skidorna på hyllan för några år sedan.

I flera år har efterföljarna – bland dem Felix Monsén och Alexander Köll – dock både av sig själva och av andra pekats ut som "på gång".

Men det sista klivet har visat sig vara frustrerande svårt att ta.

"Jäkligt less"

Felix Monsén har hittills varit 15:e som bäst i världscupen, både i super-G och i störtlopp. Sett till det var säsongsavslutningen i Saalbach i våras, med två 18:e-platser, egentligen inte så dålig.

Men:

– Jag var jäkligt less i slutet av säsongen. Två 18:e-platser är ju inte dåligt, men jag kände att jag verkligen var riktigt nere, säger Felix Monsén och utvecklar:

– Vi hade känslan att det skulle kunna bli riktigt bra och fick träna med österrikarna i Saalbach två veckor innan tävlingarna. Då slog jag hela det österrikiska laget varje dag. Sedan blev jag 18:e med fem österrikare på topp sju...

"Bästa tränaren"

Lösningen blev en grundlig analys av både tränings- och tävlingsupplägget. Felix Monsén satt hemma och skrev ned saker som han ville förändra och hans tränare Charly Pichler gjorde samma sak.

– Bland annat tyckte han att jag kört för hårt på träningarna. Jag har ju gjort väldigt snabba träningsåk, men på tävling blir det ett tapp. Kanske har det blivit lite krampaktigt, säger Felix Monsén.

– Det är häftigt med Charly, han är otroligt resultatorienterad och otroligt professionell. Det är nog den bästa tränaren jag har haft.

Utöver Felix Monsén och Alexander Köll startar även Olle Sundin i Lake Louise. Fartveckan inleddes med tre träningsdagar innan det med start ikväll är dags för dubbla störtlopp och en super-G.

Dessutom ingår även Johan Hagberg i "Speed Swedes", som fartlaget kallar sig.

– Det är svårt att sparka in dörren själv, det är lättare när man är några stycken. Så det känns som att vi står på en bra grund för att göra resultat, säger Felix Monsén.

– Men jag är så less på att ta de där små stegen, jag vill verkligen att det ska hända nu.

Felix Monsén. Arkivbild.
Felix Monsén. Arkivbild.
Fakta: Svenska pallplatser i de alpina fartgrenarna

Medan Pernilla Wiberg och Anja Pärson radat upp framgångar i de alpina fartgrenarna har det varit desto magrare på herrsidan.

Här är alla svenska herrar som tagit mästerskapsmedaljer samt pallplatser i världscupen i störtlopp, super-G eller kombination hittills (världscupen om ej annat anges):

Stig Sollander: VM-brons i kombination i Åre 1954 och i Cortina d’Ampezzo 1956.

Ingemar Stenmark: trea i kombination i Oberstaufen 1981.

Niklas Henning: seger i super-G i Val d’Isère 1989 samt tvåa i kombination i Alta Badia 1985.

Lars-Börje "Bulan" Eriksson: OS-brons i super-G i Calgary 1988. Seger i super-G i Aspen samt andraplatser i Whistler och Sestriere, samtliga 1989.

Fredrik Nyberg: seger i super-G i Beaver Creek 2000, trea i Valloire 1996 och i Lake Louise 1999. Tvåa i kombination i Kitzbühel 2000.

Patrik Järbyn: VM-silver i super-G i Sierra Nevada 1996, VM-brons i störtlopp i Åre 2007. Tvåa i super-G i Kvittfjell 1998 samt tredjeplatser i Lake Louise 2006 och i Val Gardena 2008.

Hans Olsson: Trea i störtlopp i Lake Louise 2008 och i Åre 2009.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om