Dubbel guldsuccé för Årsjö i para-VM

Ebba Årsjö slog till på nytt i para-VM i Lillehammer. Svenskan följde upp guldsuccén i slalom med att vinna även i parallellslalomen. –Det känns så jäkla skönt, säger hon.

Ebba Årsjö. Arkivbild.

Ebba Årsjö. Arkivbild.

Foto: Duygu Getiren/TT

Alpint2022-01-23 15:06

Den 21-åriga alpintalangen, som har en muskelnedsättning i höger ben, besegrade ryskan Varvara Vorotjilova i finalen och säkrade sitt andra guld i mästerskapet – och i karriären.

– Jag var lugn hela tiden, behöll lugnet och stabiliteten och gjorde min grej, säger hon.

En bit in i tävlingen var hon dock osäker på om hon skulle kunna fortsätta.

– Det var tufft. Det var nio tävlingsåk, och jag klarade allihop så jag är stolt, säger hon och fortsätter:

– Men jag fick kämpa med benet, vid ungefär kvartsfinalen tog jag ett snack med tränarna om jag skulle fortsätta eller inte för att det gjorde så ont.

"Lite märkligt"

Så sent som i går, lördag, fick Årsjö kliva högst upp på pallen, efter att ha vunnit slalomen i Lillehammer, och ta emot karriärens första VM-medalj.

För bara en vecka sedan var det oklart om Årsjö överhuvudtaget skulle kunna delta i mästerskapet på grund av att hon testat positivt för covid-19 i början av januari. Först i måndags fick hon klartecken att åka till Norge efter ett negativt testsvar.

Hon inledde däremot VM med en missräkning genom att köra ur i storslalomen – men några dagar senare står hon nu som dubbel världsmästare.

– Det är lite märkligt. Jag inleder VM på sämsta möjliga sätt, men avslutar det på bästa möjliga sätt, säger hon.

Fira med familjen

TT: Hur ska du fira det här?

– Jag måste vara kvar på hotellet till i morgon, sen åker jag hem. Så jag får fira med familjen hemma i Vemdalen då, säger Årsjö.

VM-succén är ett viktigt formbesked inför Paralympics i Peking, som invigs den 4 mars. Där kommer Årsjö att var ett av Sveriges stora medaljhopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!