Franskt OS-guld – Jakobsen körde ur: "Deppigt"

Han är en av de snabbaste i världen på rätt dag. Men i OS-slalomen gick allt fel för Kristoffer Jakobsen, som körde ur redan i första åket. –Det är många man hade velat göra det bättre för, inte bara för mig, säger han.OS-guldet vanns av fransmannen Clément Noël.

Kristoffer Jakobsen i OS-backen.

Kristoffer Jakobsen i OS-backen.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Alpint2022-02-16 03:36

Kristoffer Jakobsen hade höga förhoppningar inför slalomen i Yanqing.

Han har under vintern fått kvitto på att han är med i världstoppen när allt stämmer och i den relativt lätta OS-backen var taktiken klar. Full fart, med rena svängar, från början.

Det gick inte alls.

I stället hade han redan från början svårt att hitta rätt och en bit in i åket kom han helt fel i en sväng, fick bakvikt och körde ur.

– Jag hade en bra känsla. Det är en så lätt start egentligen, så jag skulle försöka att åka lite renare än vad jag gör. Men det passar uppenbarligen inte mig att åka på det sättet. Nu har jag väl lärt mig det, jag går tillbaka till att sladda igen, säger han besviket.

Franskt OS-guld

Norrmännen Henrik Kristoffersen och Sebastian Foss Solevåg var tvåa respektive trea efter det första åket, två och sex hundradelar bakom ledaren, österrikaren Johannes Strolz.

Men norrmännen pallade inte för trycket i det andra åket.

Fransmannen Clément Noël, sexa efter första åket, gjorde ett jätteåk i andra, ett åk som räckte hela vägen till OS-guldet.

Strolz var siste man ut för att försöka knipa guldet från Noël, men inte heller österrikaren lyckades hota Noël, utan fick se sig besegrad med 61 hundradelar.

Guld till Noël alltså, silver till Strolz och brons till Foss Solevåg – för Kristoffersens del saknades det nio hundradelar till pallen.

"Många besvikna"

Kristoffer Jakobsen har lördagens lagtävling kvar på sitt OS-program, men det är direkt efter urkörningen svårt att tänka på.

I stället tänker 27-åringen på alla som ställer upp, dag och natt, för att just han ska kunna prestera på topp.

– Just nu är det lite deppigt. Det är så många som blir besvikna, det är ett stort lag och det hänger på en åkare, på en dag. Det är många som har jobbat tidigt och nätter, egentligen hela säsongen, eftersom jag är ensam åkare i laget, säger han.

– Det är många som har ställt upp, hemmabacken som hållit öppet och fixat underlag, min familj, min sambo, som varit med och gjort allt. Allt jobb görs ju för mig, för att jag ska prestera, så när man inte lyckas alls är det ju väldigt tråkigt.

Ensam satsning

Sedan veteraner som André Myhrer och Mattias Hargin lagt av har Kristoffer Jakobsen oftast varit ensam svensk i slalomvärldscupen.

Men det finns framtidshopp, fortsätter han, och nämner exempelvis 18-årige Fabian Ax Swartz, som så sent som på tisdagen vann en Nor-Am tävling i Burke Mountain i USA med över tre sekunder.

– Nor-Am motsvarar Europacupen här och han vann med 3,5 sekunder, så han lär väl få haka på mer. Sedan har vi Carl Jonsson som varit med lite också.

– Jag längtar efter att få fler folk med på touren, så vi får ännu fler chanser att göra det bra på, säger Kristoffer Jakobsen och konstaterar att Norges landslag är ett bra exempel på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!