+ Alla ögon på Shiffrin – och pojkvännen
Alpina superstjärnan Mikaela Shiffrin hade ett tungt OS för ett år sedan och fick lämna Peking utan en enda medalj. Men formen i vinter har varit närmast oslagbar.
Amerikanskan har precis tagit sin 85:e världscupseger (elva totalt i vinter) – bara en mindre än Ingemar Stenmark – och är medaljkandidat i allt hon väljer att ställa upp i. Troligen blir det fyra grenar den här gången – kombinationen, super-G, storslalom och slalom.
Dessutom kan det bli några medaljer till inom familjen.
Pojkvännen Aleksander Aamodt Kilde är uppe i blygsamma 20 världscupsegrar, men då ingår bland annat störtloppet i Kitzbühel nyligen. Norrmannen har sju segrar i störtlopp och super-G i vinter och är en av de stora medaljfavoriterna på herrsidan.
+ Stjärntätt i backarna
Utöver superparet Shiffrin–Kilde är VM:s stora stjärna på förhand annars Marco Odermatt.
Schweizaren har tagit åtta världscupsegrar i vinter (fyra i super-G och fyra i storslalom) och har dessutom varit på pallen fyra gånger i störtlopp.
Bland schweizarens konkurrenter på fartsidan finns exempelvis Aleksander Aamodt Kilde och österrikaren Vincent Kriechmayr.
I storslalomen hotar bland andra norrmännen Henrik Kristoffersen och Lucas Braathen (som dock så sent som i tisdags opererades för akut blindtarmsinflammation). De är båda dessutom guldkandidater i slalomen.
På damsidan är Shiffrins guldchanser hotade av exempelvis Sara Hector och Lara Gut-Behrami i storslalomen och av Wendy Holdener och Petra Vlhova i slalomen.
I störtloppet är italienskan Sofia Goggia, fyra segrar i vinter, storfavorit.
För att nämna några.
+ Svenska chanser
Finns det då svenska chanser? Definitivt. Sara Hector tog OS-guld i fjol och är den stora medaljkandidaten i den svenska truppen, med chanser både i storslalomen, slalomen och parallelltävlingen.
Slalomspecialisten Anna Swenn-Larsson har i vinter tagit sin första världscuptävling och håll ögonen även på Hanna Aronsson Elfman, som fått sitt genombrott i vinter just i slalom.
Samt lagtävlingen förstås, där Sverige tog silver senast och har radat upp VM-medaljer under åren.
+ Var är de svenska fartåkarna?
På fartsidan kommer det dock inte att bli några svenska medaljer. Det finns inte ens någon VM-uttagen åkare.
Det har länge varit lite skralt med återväxten på fartsidan, både på dam- och herrsidan, trots att skidförbundet försökt satsa på både störtlopp och super-G.
Flera åkare har slutat. Nu är dessutom både Lisa Hörnblad och Felix Monsén skadade. Det gör att Sverige inte har några tävlande med under de första VM-dagarna.