Guld för Kriechmayr Àven i störtloppet

I super-G:n var han storfavoriten som höll. I störtloppet ordnade Vincent Kriechmayr ett VM-guld till nÀr förhandstipsen sprack. Felix Monsén blev preliminÀrt 17:e.

Super-G-mÀstaren Vincent Kriechmayr tog VM-guld Àven i störtloppet.

Super-G-mÀstaren Vincent Kriechmayr tog VM-guld Àven i störtloppet.

Foto: Marco Tacca/AP

Alpint2021-02-14 12:39

Vincent Kriechmayr leder super-G-cupen och tog ocksÄ VM-guldet i torsdags.

Men i störtloppet var det bland annat nÄgra andra österrikare som pÄ förhand sÄg starkare ut.

Kriechmayrs Äk visade sig dock vara svÄrslaget.

SÀkert hade den 29-Äriga super-G-specialisten, som startade först av alla, ocksÄ nytta av att den hÄrt kritiserade bansÀttningen i mittpartiet bjöd pÄ ovanligt tÀta svÀngar jÀmfört med andra störtlopp.

Alpinherrarna missade chansen att testa den helt nya VM- och blivande OS-backen i Cortina d’Ampezzo nĂ€r covid-19-pandemin stoppade vĂ€rldscupavslutningen i fjol.

Kritiserad bana

Det har dÀrför klagats en del under VM:s inledning, nÀr arrangörerna till det första trÀningsÄket hade valt en lite lÄngsammare bansÀttning.

Banan har justerats sedan dess – vilket dock inte hjĂ€lpte den kanske mest kritiske, hemmahoppet Dominik Paris.

Italienaren var snabbast i bÄda trÀningsÄken men misslyckades nÀr det vÀl var dags för tÀvling och fick nöja sig med fjÀrdeplatsen.

Lite senare körde österrikiske medaljfavoriten Matthias Mayer ur och inte heller schweizaren Beat Feuz, med tre raka segrar i störtloppscupen, lyckades pricka linjen helt.

I stÀllet var den ende som var riktigt nÀra att hota Vincent Kriechmayr tysken Andreas Sander, som startade som nummer tvÄ.

Sander Äkte nÀstan exakt lika bra som österrikaren, men fick till slut se sig slagen med en ynka hundradel.

Beat Feuz tog bronset, 18 hundradelar frÄn guldet.

Monsén besviken

Felix Monsén har varit vÀldigt bra med i de bÄda trÀningsÄken och fick en vÀldigt bra start.

Ett misstag i samband med ett av hoppen kostade dock mycket tid för svensken, som nÀr de 30 bÀsta Äkt lÄg pÄ en preliminÀr 17:e-plats, 1,52 sekunder bakom Kriechmayr.

– Jag Ă€r rĂ€tt besviken. Det Ă€r vissa partier som Ă€r bra, men det kĂ€ndes som att jag var lite tvĂ„a pĂ„ bollen i dag, sĂ€ger MonsĂ©n till SVT.

– Det blir mer defensivt för att överleva i stĂ€llet för att attackera. Jag hade hoppats pĂ„ mer i dag.

Olle Sundin missade en port och fick inget resultat med sig frÄn störtloppet.

Fakta: Åkare med dubbla fartguld pĂ„ VM

Anja PÀrson har gjort det. Nu sÀllar sig Àven Vincent Kriechmayr till skaran av fartÄkare som tagit super-G- och störtloppsguld pÄ samma VM.

HÀr Àr alla som klarat det hittills.

Herrar: Hermann Maier (Österrike) i Vail 1999, Bode Miller (USA) i Bormio 2005, Vincent Kriechmayr (Österrike) i Cortina d'Ampezzo 2021.

Damer: Maria Walliser (Schweiz) i Crans Montana 1987, Anja PĂ€rson (Sverige) i Åre 2007, Lindsey Vonn (USA) i Val d’IsĂšre 2009, Elisabeth Görgl (Österrike) i Garmisch-Partenkirchen 2011.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!