Hård kritik mot VM-backen

Herrarna kör VM-störtlopp i en helt ny backe i Cortina. Men första försöket fick underbetyg av flera toppåkare. –Det är inget VM-värdigt störtlopp, säger förhandsfavoriten Dominik Paris.

Italienaren Dominik Paris under fredagens störtloppsträning.

Italienaren Dominik Paris under fredagens störtloppsträning.

Foto: Marco Trovati/AP

Alpint2021-02-12 13:09

Tanken var att fartherrarna skulle få testa den nya störtloppsbacken i Cortina d'Ampezzo redan på världscupavslutningen i fjol.

Men eftersom covid-19-pandemin satte stopp för VM-genrepet var det först i fredagens träningsåk som hemmahoppet Dominik Paris och de övriga störtloppsåkarna fick sitt första genomåk inför VM-störtloppet på söndag.

Betyget: underkänt. I alla fall för bansättningen, som enligt Dominik Paris var alldeles för kurvig i ett av partierna.

– Det är inget VM-värdigt störtlopp. Det gör lite ont i hjärtat när jag ser en sådan bansättning, säger italienaren enligt österrikiska medier.

– Jag hoppas att de (arrangörerna) reagerar. Ett störtlopp ska ha öppna svängar, det här hade väldigt lite med störtlopp att göra.

"Inga problem"

Det är framför allt några storslalomliknande svängar inför ett av hoppen som åkarna reagerade på. Flera åkare missade också en av portarna i passagen.

Svenska landslagschefen Lars Melin tonar dock ner kritiken.

– Det är en ny bana som de inte åkt förut, så det är nog lite ovant. De justerar den käppen redan nu och så är det ju ett träningsåk i morgon också, säger Melin till TT.

– Det är inga problem med bansättningen tycker jag, så man ska inte lyssna för mycket på kritiken.

Monsén 15:e

Även bansättaren själv, tidigare störtloppsåkaren Hannes Trinkl, kommer med lugnande besked.

– Vi satte det lite rundare för att vara hundraprocentigt säkra på att det inte skulle bli någon krasch, säger österrikaren till nyhetsbyrån APA.

– Men vi kommer att öppna upp några av portarna, så att vi får lite högre hastighet.

Snabbast på fredagens träning var just bansättningens hårdaste kritiker Dominik Paris – som dock hoppade över flera portar.

Svenske Felix Monsén var 15:e.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!