Hector 14:e – omkörd i storslalomcupen

Sara Hector misslyckades med att bli historisk som första svenska sedan Anja Pärson att ta hem världscupens slalomcup. Den regerande olympiska mästaren slutade på 14:e plats i säsongens avslutande tävling i Meribel och blev tvåa i storslalomcupen, som vanns av Tessa Worley.

Sara Hector slutade tvåa i storslalomcupen.

Sara Hector slutade tvåa i storslalomcupen.

Foto: SEBASTIEN BOZON/AFP/TT

Alpint2022-03-20 09:42

Sara Hector, som haft knäproblem den senaste veckan efter en grensling och en smäll i Åre för drygt en vecka sedan då hon körde ur, fick inte alls till åkningen i söndagens världscupavslutning i Meribel i franska Alperna.

Den regerande olympiska mästaren låg på 13:e plats, 2,1 sekunder bakom ledaren Mikaela Shiffrin och 1,26 sekunder från pallen, efter det första åket och var uträknad i det andra där hon föll till 14:e plats, en sekund och 49 sekunder från segern och 1,12 från pallen.

– Jag försökte verkligen allt jag hade, säger Hector sammanfattande till Viaplay.

29-åringen var känslosam och såg ut att vara tårögd när hon sammanfattade säsongen.

– Jag är så stolt, ett OS-guld och en andraplats i cupen.

"Unnar verkligen Tessa"

Svenskan, som vunnit tre tävlingar och tagit tre ytterligare pallplatser i storslalom den här säsongen, tappade därmed ledningen i storslalomcupen, den samlade ställningen för de nio världscuptävlingarna, och slutade i stället tvåa.

I stället var det Tessa Worley som tog hem pokalen. Fransyskan, som var åtta efter det första åket, slutade på fjärde plats i tävlingen vilket gav tillräckligt med poäng för att passera Hector och hålla Shiffrin bakom sig i sammandraget.

– Jag unnar verkligen Tessa, hon har åkt så bra hela säsongen. Hon är verkligen en värdig vinnare. Det är klart jag vill vinna i dag, men tvåa är också bra, säger Sara Hector.

Shiffrin tappade allt

Den amerikanska storstjärnan, som i torsdags säkrade segern i totala världscupen, var passiv i det andra åket och tappade sin stora ledning, slutade sjua för dagen och trea i storslalomcupen.

Det blev i stället en dubbelseger för Italien i Meribel. Federica Brignone, tvåa efter det första åket, vann 31 hundradelar före Marta Bassino och ytterligare sex hundradelar före slovakiskan Petra Vlhova, segrare av slalomcupen.

Hector kunde ha blivit historisk som första svensk på 16 år, Anja Pärson säsongen 2005–2006, att vinna storslalomcupen men det faktumet kvarstår.

Fakta: Världscupens storslalomcup

1) Tessa Worley, Frankrike, 567 poäng

2) Sara Hector, Sverige, 540

3) Mikaela Shiffrin, USA, 507

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om