Hector imponerade – femma bakom suverän Vlhova

Sara Hector hamnade precis utanför pallen i paradgrenen för två helger sedan. I slalompremiären i finländska Levi blev det samma visa. Svenskan blev femma, men var över två och en halv sekund bakom den överlägsna vinnaren Petra Vlhova.

Sara Hector var jublande glad över sin insats i Levi, även om det inte räckte till en pallplats.

Sara Hector var jublande glad över sin insats i Levi, även om det inte räckte till en pallplats.

Foto: Giovanni Auletta/AP/TT

Alpint2023-11-11 10:48

Det är i storslalom de största framgångarna har kommit, bland annat ett OS-guld. Men Sara Hector är också en mycket habil slalomåkare, vilket hon visade i lördagens världscuppremiär i grenen.

Efter ett fint förstaåk, där Hector gick in som sexa, växlade hon upp ytterligare i det andra. Svenskan såg jublande glad ut när hon passerade mållinjen som ny ledare, 37 hundradelar före kanadensiskan Ali Nullmeyer.

Österrikiskan Katharina Huber, femma efter det första åket, kunde inte heller matcha svenskan och en blågul pallplats kom närmare. Men det räckte inte hela vägen.

Slovakisk kross

Precis som i världscuppremiären i Sölden förrförra veckan, när Hector blev fyra i storslalom, hamnade 31-åringen precis utanför pallen. Hector blev femma, och var i slutändan ett par nivåer sämre än kvartetten framför.

Slovakiskan Petra Vlhova var snabbast i båda åken och vann överlägset. Tyskan Lena Dürr, hela 1,41 sekunder bakom, blev tvåa och Österrikes Katharina Liensberger blev trea, ytterligare 14 hundradelar bakom.

Amerikanska stjärnan Mikaela Shiffrin klämde sig också in framför Hector, 1,70 från segern.

Tungt för Swenn-Larsson

Bland övriga svenskor hade Anna Swenn-Larsson som vanligt högt ställda förhoppningar, men fick det inte alls att stämma. I första åket var hon nästan tre sekunder långsammare än Vlhova, och gick vidare till det andra som 28:e av 30:e åkare.

Inte heller nästa åk blev något vidare, och Swenn-Larsson slutade 19:e.

Hanna Aronsson Elfman var mest glad över att komma till start. 20-åringen har precis kommit tillbaka från en fotskada och lyckades med och näppe ta sig vidare från det första åket som 30:e och sista åkare. Det andra slutade dock med en uråkning.

Även Estelle Alphand gick vidare till det andra åket, som 22:a. Men en rejäl miss förstörde alla chanser, och 28-åringen blev 28:a – sist av alla som tog sig i mål i det andra åket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om