Hector kör för medalj – näst snabbast i kvalet

Näst snabbast av alla i kvalet och klart på uppgång formmässigt. Håll koll på Sara Hector runt lunch. Den 30-åriga OS-vinnaren siktar på att ta sin första individuella VM-medalj när parallelltävlingen avgörs i Méribel.

Sara Hector är en av favoriterna i dagens parallelltävling i alpina VM i Méribel.

Sara Hector är en av favoriterna i dagens parallelltävling i alpina VM i Méribel.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Alpint2023-02-15 07:14

För att nå någon av platserna på prispallen måste storslalomspecialisten börja med att slå ut landslagskompisen Estelle Alphand. Duon går en match som åttonde och sista par i den inledande åttondelsfinalen.

Hector vann sitt race mot italienskan Marta Bassino i tisdagskvällens kval i Courchevel.

Hon var en av de första som åkte och tiden stod sig som den snabbaste i den blå banan. Bara norskan Thea Louise Stjernesund, som körde i röd bana, var snabbare i kvalet.

I målfållan stod Per Jonsson, chef för det alpina damlandslaget, och njöt.

"Åkte riktigt bra"

– Ett stabilt åk. Hon startade bra, hade en liten miss på mitten men i slutet åkte hon riktigt bra, säger han.

TT: Det bådar gott, eller vad säger du?

– Det gör det. Hon är på väg att komma in i god form igen. Vi siktar på pallen. Det gör man alltid på mästerskap, säger Jonsson.

Hector inledde tisdagen med att vinna sin match i 1–3-förlusten mot Tyskland när Sverige åkte ut redan i åttondelsfinalen i lagtävlingen. Kort efter kvalåket några timmar senare tog hon sina skidor och begav sig till hotellet.

Det hade varit en lång dag och både knoppen och kroppen behövde spara energi inför vad Hector hoppas blir en krävande onsdag.

Estelle Alphand stannande kvar desto längre efter sitt åk. Hon fick vänta in i det sista för att vara säker på att bli en av de 16 i dagens startfält.

Fick kram av pappa

När den platsen var säkrad kom pappa Luc Alphand, en av världens främsta störtloppsåkare på sin tid, fram och gratulerade dottern med en kram.

– Hon åkte väldigt bra i övre delen, flög ut lite i mitten men måste ha åkt snabbt i slutet. Även hennes form är på uppåtgående, säger Per Jonsson.

De individuella parallelltävlingarna för damer och herrar introducerades vid förra VM, i Cortina för två år sedan. De avgörs i en kortare bana av storslalomkaraktär.

Marta Bassino och österrikiskan Katharina Liensberger fick exakt samma tid och delade på guldet 2021.

Flera av de främsta storslalomåkarna nobbar dock parallellen. Hector slipper konkurrens från åkare som Mikaela Shiffrin, Federica Brignone, Petra Vlhova, Ragnhild Mowinckel och Lara Gut-Behrami.

Mattias Rönngren var även han lyckosam i kvalet och är ende svenske åkare till start i herrarnas parallelltävling.

Den traditionella storslalomen avgörs på torsdag (damer) och fredag (herrar).

Fakta: Sara Hector

Född: 4 september 1992 i Sandviken.

Klubb: Kungsbergets AK.

Världscupdebut: 12 december 2009, i storslalom i Åre.

Främsta meriter: OS-guld i storslalom i Peking 2022, VM-silver i lag 2021, JVM-guld i storslalom 2011, tvåa i världscupens storslalomcup 2022.

Övrigt: Fyra världscupsegrar (Kühtai 2014, Courchevel 2021, Kranjska Gora 2022, Kronplatz 2022) och ytterligare sju pallplatser. Samtliga i storslalom.

Aktuell: Svenskt medaljhopp i dagens individuella parallelltävling i alpina VM i Méribel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!