Hector nära gulddubbel: "Jag är så stolt"

För några år sedan var Sara Hector långt borta från ett OS-guld. Nu tog hon nästan två. Besvikelsen över grenslingen i slalomen var därför snabbt borta. –Vilken otrolig insats jag har gjort. Jag är så stolt. Otroligt, otroligt bra, säger hon.

Sveriges Sara Hector poserar med storslalomguldet, efter slalomen.

Sveriges Sara Hector poserar med storslalomguldet, efter slalomen.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Alpint2022-02-09 09:33

Sara Hector har kämpat i många år för att ta sig tillbaka till världstoppen på allvar, efter en svår knäskada i december 2015.

Men i OS-backarna i Yanqing har hon överglänst de flesta. Även om det stannade vid "bara" ett OS-guld.

Trots att hon bara var ett halvt åk från en trolig OS-medalj till efter storslalomguldet i måndags, är Sara Hector därför märkbart nöjd med OS-äventyret i Kina.

– Vad ska man göra. Jag gav järnet, jag körde för det i dag och körde mitt livs bästa slalom. Så jag är stolt över det, säger hon.

– Jag gick för det och det fanns ju chans till att ta ett till guld, hur coolt är inte det? Att vara på den nivån, det är häftigt.

Hyllad efter guldet

Svenskan har gratulerats av både nuvarande och tidigare alpinåkare efter guldet i måndags. Inte minst tidigare svenska alpinstjärnor som exempelvis Ingemar Stenmark hyllat henne.

– Det är otroligt häftigt att få hyllningar av personer man har haft som förebild, så det är otroligt roligt så klart, säger Sara Hector.

– Klart man tar till sig av alla som hyllar en eller ser upp till en och alla barn hemma som jag förhoppningsvis har inspirerat till att vilja åka skidor.

Minst lika mycket värmer också konkurrenternas gratulationer.

– Det som har varit väldigt roligt är att det känns som att alla kompisar här på touren har varit så himla glada för min skull, verkligen genuint.

– När folk som man tävlar mot och som också verkligen vill stå där uppe, att även de har varit så glada för min skull.

"Otroligt trött"

Det har varit två hektiska dygn sedan guldet i måndags. Men också några hektiska och slitsamma veckor och månader.

Det låter därför tveksamt att det blir någon ytterligare start för Sara Hector under OS, trots att lagtävlingen återstår.

– Jag är otroligt trött måste jag säga. Även om det har gått så bra. Det har varit otroligt mycket för mig under en väldigt lång period. Jag har inte varit hemma sedan innan Courchevel (21–22 december), säger hon.

– Så vi får se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!