Hector om norska diskningen: "Är orolig"

Premiären i alpina världscupen i österrikiska Sölden gick inte som planerat för Ragnhild Mowinckel. Norskan diskades för att ha använt fluorvalla. –Jag känner mig lite orolig att det kan ske, säger svenskan Sara Hector.

Ragnhild Mowinckel har diskats.

Ragnhild Mowinckel har diskats.

Foto: Alessandro Trovati/AP/TT

Alpint2023-10-28 13:14

Fluorvalla är förbjudet i skidsporterna från och med den här säsongen.

– Vi försöker så klart inte fuska, jag är säker på att det har begåtts ett misstag, säger en tårfylld Mowinckel till norska TV2.

– Jag tror att jag har använt utrustning som det fanns fluorrester kvar på. Det ska inte hända i en tävling. Vi ska titta på det. Vi försöker inte fuska för det är det värsta jag vet.

"Långt över gränsen"

Peter Gerdol, chef i Internationella skidförbundet Fis, säger i ett uttalande att man testade alla skidor efter första åket och att Mowinckels skidor var de enda som det fanns spår av fluorvalla på. Värdena på Mowinckels skidor var dessutom "långt över gränsen".

"Juryn hade inget annat val än att diskvalificera idrottaren. Vi gillar det inte, men det är det enda alternativet i det här läget", säger Gerdol.

Den svenska storslalomstjärnan Sara Hector, som kom fyra i tävlingen, är orolig för det som skett.

– Jag känner mig lite orolig över att det kan ske, även om man inte har fluor på skidorna, säger hon till SVT.

– Det är inte så att hon fuskar, garanterat är det inte vallat med fluor. Man vet inte hur bra maskinerna är (som testar skidorna). Jag vill inte att det ska hända någon, det är extremt tråkigt.

Låg sexa

Ragnhild Mowinckel låg sexa efter det första åket då det upptäcktes att skidorna var vallade med den förbjudna substansen.

Diskningen är det andra tunga norska alpina beskedet detta veckoslut. I fredags meddelade herrstjärnan Lucas Braathen att han avslutar karriären, 23 år ung, efter bråk med det norska skidförbundet.

Fakta: Fluorvallaförbudet

Fluorvallor består antingen av C6- eller C8-produkter.

Skillnaden mellan C6 och C8 är kedjan av antalet kolatomer. Det tar betydligt längre tid för C8 att brytas ner i naturen.

Internationella skidskytteförbundet (IBU) och Internationella skidförbundet (Fis) stoppar nu fluorvallor med C8-produkter, som är förbjudet inom EU.

C6, som inte är förbjudet, tillåts fortfarande.

Ett totalförbud mot fluorvalla har under en längre tid diskuterats inom skidåkningen och skidskyttet då ämnet anses att vara både hälso- och miljöfarligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!