Hectors beslut: Står över lagtävlingen i OS

Sara Hector har tävlat färdigt på OS. Efter storslalomguldet och den nära medaljmissen i slalomen väljer hon att avstå från lagtävlingen. –Det är ett av de svåraste besluten i min karriär, säger hon till TT.

Sara Hector efter urkörningen i slalombacken.

Sara Hector efter urkörningen i slalombacken.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Alpint2022-02-10 10:29

Sara Hector antydde redan efter onsdagens slalom att den alpina lagtävlingen troligen skulle få stå åt sidan den här gången.

Urladdningen i storslalomen – och två dagar senare i slalom -- har slitit ytterligare efter en redan lång säsong.

– Det var ett jättesvårt beslut. För jag vill verkligen köra. Men det har varit en så sjukt urladdning och så otroligt mycket med allt, säger Sara Hector.

– Hela den här säsongen har varit som en dröm, men det är mycket att smälta och hantera. Jag har känt länge att det varit väldigt mycket och att jag varit väldigt trött.

Med de fina resultaten under vintern hade svenskan varit given i den alpina lagtävlingen i slutet av OS. Men nu har guldmedaljören bestämt sig för att lämna Kina.

– Jag har lärt mig så otroligt mycket under det här året och det är också det som har gjort att jag har tagit steg som jag inte har gjort innan, säger hon.

– En väldigt viktig lärdom har varit att lyssna mer på min kropp och vad jag behöver och inte bara köra. Utan köra det som jag vet att jag klarar av att göra bra. Just nu känner jag att det här blir för mycket.

"Yngre förmågor"

Sara Hector hade enorma förväntningar på sig inför storslalomen i måndags, efter tre segrar i världscupen i vinter -- varav två i rad inför OS.

Efter första åket var hon i ledning – och efter andra var guldet klart. Hon berättade efteråt om den enorma nervositeten hon känt inför tävlingen i Yanqing.

Men bara två dagar senare var det nästan dags igen.

Sara Hector hade guldläge även i slalomen inför andra åket och hade grön skylt en bra bit ner i backen när hon grenslade och missade medaljchansen.

Utöver Sara Hector har även slalomstjärnan Anna Swenn-Larsson tackat nej till lagtävlingen, där Sverige så sent som i fjol tog VM-silver.

Det innebär att de båda damplatserna troligen går till Hilma Lövblom och Hanna Aronsson Elfman, som båda körde storslalomen i måndags.

– Det känns ändå väldigt roligt att ge de yngre förmågorna chansen. Både Hanna och Hilma har mycket framför sig, det är bra att de får bygga lite rutin och får vara i en situation där de förväntas leverera, säger Sara Hector.

"Blir svagare"

På herrsidan har Sverige bara två åkare med på OS, Kristoffer Jakobsen och Mattias Rönngren.

Frågan är vad avhoppen betyder för de svenska medaljchanserna.

– Sara är bäst i världen. Alla nationer i världen skulle bli svagare om de tappar en sådan som henne, säger Tommy Eliasson Winter, alpin chef på skidförbundet.

– Men den bakgrund hon ger, det är svårt att argumentera mot. Vi har tittat på alla alternativ, men nu är det som det är och hon har gjort ett otroligt bra OS.

Lagtävlingen avgörs den 19 februari.

Fakta: Sara Hector

Född: den 4 september 1992 i Sandviken.

Klubb: Kungsbergets AK.

Världscupdebut: den 12 december 2009, i storslalom i Åre.

Främsta meriter: OS-guld i storslalom i Peking 2022.

Fyra världscupsegrar (Kühtai 2014, Courchevel 2021, Kranjska Gora 2022, Kronplatz 2022) och ytterligare fyra pallplatser. Samtliga i storslalom.

Totalt 154 världscupstarter.

Fyra i storslalomcupen 2014–2015. VM-sjua i storslalom 2019, VM-nia i storslalom 2017, VM-nia i kombination 2013, VM-tia i storslalom 2015, OS-guld i storslalom 2022, OS-tia i storslalom 2018, 13:e i OS-kombinationen 2014

VM-brons som reserv i lagtävlingen 2011 och 2015. Två segrar i Europacupen. JVM-guld i storslalom 2011, JVM-silver i storslalom 2012, JVM-brons i slalom 2010.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!