Hectors första VC-seger på sju år: "Så stolt"

Sara Hector gav sig själv en tidig julklapp – och den kunde inte ha varit bättre. Svenskan vann världscupstorslalomen i Courchevel. –Jag gjorde det! Det är galet, jag är så stolt, säger en jublande Hector.

Sara Hector.

Sara Hector.

Foto: Marco Trovati/AP/TT

Alpint2021-12-22 10:28

När Sara Hector ställde sig på startlinjen i onsdagens storslalom i Courchevel hade det gått nästan exakt sju år sedan hon tog karriärens hittills enda världscupseger i Kühtai in Tirol.

Att 29-åringen är i kalasform stod redan klart efter andraplatsen i tisdagens storslalom i samma backe, en pist Hector uppenbarligen trivs i eftersom hon var tvåa där även i fjol.

Nu kom äntligen en riktig fullträff.

"Fantastiskt"

Sara Hector – som vann 35 hundradelar före Mikaela Shiffrin – sprudlade när hon i den officiella segerintervjun skulle försöka sätta ord på känslorna.

– Det är fantastiskt. Det är otroligt och jag är så förvånad också. Det var en så tuff fajt, och jag trodde inte att jag var tillräckligt snabb. Det känns så underbart.

Hector kopplade greppet direkt i det första åket. Med startnummer 7 på bröstet kom hon ned i målfållan i ledning, elva hundradelar före franska hemmaåkaren Tessa Worley och 34 före Shiffrin.

Den amerikanska superstjärnan med 72 världscupsegrar i bagaget – den senaste på tisdagen – kändes som det största hotet inför andra åket. Och det var också Shiffrin som hade ledningen när Sara Hector skulle ge sig ut i backen för andra gången.

Skönt formbesked

Men Hector stod för ett nytt kanonåk och lyckades till och med utöka försprånget till Shiffrin med ytterligare en hundradel. Marta Bassino, Italien, blev trea.

För Sara Hector är de senaste två dagarnas succé i de franska Alperna ett härligt formbesked att få, med OS i Peking bara en och en halv månad bort.

Segern var också efterlängtad för det svenska alpinlandslaget i stort. Den senaste segern i en världscuptävling tog André Myhrer i en parallellslalomtävling i Oslo 2018.

Av övriga svenskor var Estelle Alphand den enda som fick åka det andra åket. Hon slutade 23:a, medan både Hilma Lövblom och Hanna Aronsson Elfman åkte ur tidigt i första åket.

Fakta: Svenska segrar i den alpina världscupen

Här är alla svenska segrar i den alpina världscupen hittills:

86: Ingemar Stenmark (46 storslalom, 40 slalom).

42: Anja Pärson (18 slalom, 11 storslalom, 6 störtlopp, 4 super-G, 3 superkombination).

24: Pernilla Wiberg (14 slalom, 3 super-G, 3 kombination, 2 störtlopp, 2 storslalom).

8: André Myhrer (7 slalom, 1 parallellslalom)

7: Fredrik Nyberg (6 storslalom, 1 super-G).

5: Thomas Fogdö (5 slalom).

4: Frida Hansdotter (4 slalom), Ylva Nowén (4 slalom).

3: Maria Pietilä Holmner (2 slalom, 1 parallellslalom).

2: Jens Byggmark (2 slalom), Lars-Börje Eriksson (1 super-G, 1 storslalom), Sara Hector (2 storslalom), Markus Larsson (2 slalom), Jessica Lindell Vikarby (1 storslalom, 1 super-G), Jonas Nilsson (2 slalom), Stig Strand (2 slalom).

1: Kristina Andersson (slalom), Therese Borssén (slalom), Mattias Hargin (slalom), Niklas Henning (super-G), Camilla Nilsson (slalom), Matts Olsson (1 parallellstorslalom), Anna Ottosson (storslalom), Johan Wallner (slalom).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!