Hectors känslosamma dag: "Har ju inte mått bra"

Så nervös att hon kräktes. Stressad, orolig. Men ändå värt varenda sekund när man står med ett OS-guld om halsen. –Det var det här jag verkligen ville ha, säger Sara Hector.

Sara Hector jublar när det står klart att hon vunnit OS-guld i damernas storslalom.

Sara Hector jublar när det står klart att hon vunnit OS-guld i damernas storslalom.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Alpint2022-02-07 12:45

Det tog ett ögonblick efter målgången i Yanqing innan Sara Hector förstod att åket hade räckt till guld, trots att det inte var perfekt.

Sedan släppte flera dagars, kanske veckors, nervositet och stress i nästa andetag.

– Det har varit jobbigt att hantera. Kanske är det alla hormoner. Jag har varit så nervös och stressad, så hela kroppen har haft en sjukt hög anspänning som byggts upp under många dagar, säger hon.

– Så jag har ju inte mått bra. Men jag hanterade det i dag.

Och som hon gjorde det. Sara Hector var den stora förhandsfavoriten i OS-storslalomen, vid sidan om stjärnor som Mikaela Shiffrin och Petra Vlhova. Men medan amerikanskan körde ur redan efter fem svängar och slovakiskan hade svårt i den kärva snön glänste Sara Hector desto mer.

Trots enorm nervositet – efter första åket berättade hon för TT att hon ”spytt hela dagen” – och trots lång väntan mellan åken och en obehaglig skada på amerikanskan Nina O’Brian i slutet av det andra åket.

– Jag hann tyvärr märka det. Man blir väldigt ledsen för hennes skull, och stressad och nervös, för när man har gått igenom skador själv vet man hur tufft det är, säger svenskan.

"Som en dröm"

På vägen förbi de uppradade mikrofonerna i intervjuområdet ringer statsminister Magdalena Andersson och lovar restriktionsfritt firande hemma i Sverige efter OS.

Sara Hector ler, kämpar mot glädjetårarna och skrattar om vartannat.

– Jag har varit så nervös i några dagar. Men jag visste också vad jag verkligen ville ha i dag och nu står jag här med den, säger hon och fingrar på guldmedaljen.

– Hela den här säsongen har varit har som en dröm för mig, det är helt otroligt. Jag har verkligen kämpat för det här så länge. Att klara det nu, det känns bara helt otroligt.

Men hur klarar man, med den enorma favoritbördan som framgångar inför ett OS innebär, att stå pall för trycket, nerverna och förväntningarna?

Med nöd och näppe, tydligen.

– Det var inte lite känslor kan jag säga. Jag har verkligen inte mått jättebra, utan jag har verkligen fått kämpa. Men jag har kämpat för att hålla hålla mig lugn och lärt mig mycket om mig själv och att hantera känslor, säger hon.

– Sedan har jag ett så bra team runt mig, som jag kan skratta med och slappna av med.

"Kunde njuta"

Sara Hector tänker tillbaka på starten av dagen och mötet med servicemannen Reinhard Berbig, som har en stor del i de senaste månadernas framgångar.

– Det första som hände var att han gav mig en kram om sade ”Nu tar vi det lugnt i dag”. Det var verkligen mitt mål, att vara lugn och fokuserad.

Senare, mellan åken, gav en misslyckad lek med en tennisboll en smäll mot munnen och ett gott skratt.

– Och när jag stod på start i andra åket och satte stavarna över grinden tänkte jag att jag drömt om att stå i den positionen så länge.

– Jag kunde verkligen njuta av det, det var rätt coolt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!