Kilde nÀra otÀck krasch: "NÀra döden-upplevelse"

AlpinstjĂ€rnan Aleksander Aamodt Kilde var nĂ€ra att krascha illa i KitzbĂŒhels klassiska störtlopp pĂ„ fredagen. Men med en skicklig balansakt rĂ€ddade norrmannen upp situationen. –En nĂ€ra döden-upplevelse, sĂ€ger Kilde.VĂ€rre gick det för landsmannen Henrik RĂža som bröt benet efter ett fall precis vid mĂ„lgĂ„ng.

Norges Aleksander Aamodt Kilde var bara centimeter frĂ„n en rejĂ€l krasch i fredagens vĂ€rldscuptĂ€vling i störtlopp i KitzbĂŒhel.

Norges Aleksander Aamodt Kilde var bara centimeter frĂ„n en rejĂ€l krasch i fredagens vĂ€rldscuptĂ€vling i störtlopp i KitzbĂŒhel.

Foto: Marco Trovati/AP/TT

Alpint2023-01-20 13:59

RÞa, med startnummer 48, fick ett slag pÄ vÀnsterskidan precis före mÄllinjen och föll hÄrt. Han lÄg lÀnge i mÄlomrÄdet och fick vÄrd, till synes för en skada pÄ högerbenet. Efter drygt 15 minuters behandling hÀmtades han av ambulanshelikopter och fördes till sjukhus. RÞas sambo meddelade senare för NTB att 27-Äringen, som har en lÄng skadehistorik, brutit benet.

Aleksander Aamodt Kilde, som fram till fredagen vunnit fyra av sex av vinterns vÀrldscupstörtlopp, klarade sig dÀremot med en hÄrsmÄn frÄn att krascha illa. Kilde inledde sitt Äk ovanligt lÄngsamt, men stod sedan för en strÄlande upphÀmtning.

"Centimeterna pÄ min sida"

Norrmannen hade ledartiden i sikte nÀr han i slutet av backen kom helt fel i ett hopp. Bara med minsta möjliga marginal, pÄ endast en skida, lyckades han vÀja frÄn att krascha in i skyddsnÀtet.

– Det var en nĂ€ra döden-upplevelse. En sekund tĂ€nkte jag att jag skulle flyga in i nĂ€tet, men jag hade centimeterna pĂ„ min sida, sĂ„ det var skönt, sĂ€ger Aleksander Aamodt Kilde till NRK uppger NTB.

Missen gjorde att Kilde till slut var nÀstan en sekund bakom de bÀsta, pÄ en preliminÀr 13:e-plats. Trots allt en stark insats med tanke pÄ att 30-Äringen körde med ett brutet lÄngfinger, som han Ädrog sig under torsdagens trÀning.

Italiensk jÀtteskrÀll

Österrikaren Vincent Kriechmayr gladde hemmafansen genom att ta hem segern och fick sĂ€llskap pĂ„ pallen av tĂ€vlingens stora skrĂ€ll, Florian Schieder. Italienaren hade aldrig varit bĂ€ttre Ă€n 13:e i vĂ€rldscupen, men körde frĂ„n startnummer 43 in pĂ„ en sensationell andraplats, 23 hundradelar frĂ„n segern.

Trea blev Niels Hintermann, Schweiz.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om