Länderna som "tvingar" åkarna att vaccinera sig

Publiken är tillbaka. Men pandemin kastar fortfarande skugga över vinterns världscuptävlingar. Bland annat har Kanadas och Kinas inreseregler lett till en liten vaccinationsvåg bland alpinåkarna.

Publiken är tillbaka i den alpina världscupen till helgens världscuppremiär i Sölden. Bilden är från premiären 2017. Arkivbild.

Publiken är tillbaka i den alpina världscupen till helgens världscuppremiär i Sölden. Bilden är från premiären 2017. Arkivbild.

Foto: Alessandro Trovati/AP/TT

Alpint2021-10-22 10:18

Precis som i fjol blir helgens storslalompremiär på Rettenbachglaciären ovanför österrikiska Sölden ett test som inte bara alpinvärlden håller ögonen på.

Till skillnad från exempelvis fotbollen har vintersporterna fortfarande inte upplevt tävlingslivet efter de hårda coronarestriktionerna.

För de alpina åkarna och ledarna gäller visserligen i stort sett samma regler som förra vintern. Samtidigt har arrangörerna dock planerat för omkring 7 000 åskådare på lördag respektive 9 000 på söndag.

Kravet är att alla i publiken är antingen vaccinerade, testade eller har haft covid-19.

– Det är många som kör med coronapass på alla publika evenemang. Sedan ska de aktiva hållas isolerade från omgivningen och inte möta publiken, säger Tommy Eliasson Winter, alpin chef på Svenska skidförbundet.

– Men hur det ska gå till i praktiken är svårare att säga.

Hängde löst

Dessutom ställer även ländernas olika regelverk till det även i vinter.

Det internationella skidförbundet (Fis) har inte satt upp något vaccinationskrav på de aktiva. För att få tävla i Kanada – och även för OS i Peking i februari – är det dock två sprutor som gäller.

Det gjorde att exempelvis de alpina farttävlingarna i Lake Louise, som ställdes in i fjol, hängde löst även i vinter.

Till slut beslutade Fis att tävlingarna ändå ska köras. Enligt Markus Waldner, alpin tävlingschef på herrsidan, ledde det till att världscupåkare som dittills hade avstått från vaccinsprutorna ändrat sig.

– Vissa väntade länge på grund av Kanada-frågan. Men vid det här laget har toppåkarna både på dam- och herrsidan förstått att man måste vara vaccinerad för att få köra, säger Waldner till österrikiska nyhetsbyrån APA.

– Jag tror att alla låter vaccinera sig, så att de ska kunna tävla utan hinder i vinter.

Utöver de alpina tävlingarna har även skicross och flera av de andra skid- och snowboardgrenarna planerade världscuptävlingar i Kanada i vinter.

"Är vaccinerade"

För svensk del har vaccinationskravet varit en icke-fråga, enligt Tommy Eliasson Winter.

– Våra är vaccinerade. Och inte av tvång ska jag tillägga, säger han.

– En del av åkarna som finns i SOK:s program har fått vaccin den vägen, medan några lite yngre fick vänta till i augusti.

Till helgen riktas dock allas ögon först och främst mot Sölden. Både för att se vilka åkare som blir att räkna med i vinter och för att se hur publikens återkomst fungerar.

Det är intressant bland annat för de svenska orterna som ska arrangera världscup i vinter, som Åres alpina tävlingshelg i mars.

– Det är med i tankarna hela tiden. Sölden är lite av ett testevent, lite som det var i fjol. Alla följer den tävlingen noga, säger Tommy Eliasson Winter.

– Inga beslut är fattade för Åre, men vi jobbar ju efter att vi kan ha publik på plats.

Fakta: Den alpina världscupen i vinter

Den alpina världscupen startar som vanligt med storslalom i österrikiska Sölden. Damerna kör på lördag och herrarna på söndag.

Världscupavslutningen, tillika genrep inför VM 2023, körs i franska Courchevel och Meribel i mitten av mars.

Nytt för säsongen är att det nu blir lika många tävlingar – 18 stycken – på teknik- respektive fartsidan. Det spås göra kampen om den totala världscupen ännu jämnare än tidigare.

Jämfört med tidigare år tillkommer en parallelltävling i Lech/Zürs i mitten av november, medan den alpina kombinationen strukits från tävlingsprogrammet (men, troligen för sista gången, finns med på OS-programmet till Peking i februari).

Titelförsvarare i den totala världscupen är slovakiskan Petra Vlhova respektive fransmannen Alexis Pinturault.


Fakta: Svenska truppen i Sölden

I helgen inleds den alpina världscupen med storslalom för damer på lördag, (första åket 10.00, det andra 13.15) och herrar på söndag (10.00/13.30) i österrikiska Sölden.

Här är den svenska truppen till världscuppremiären, damer: Sara Hector, Kungsberget, Estelle Alphand, Åre, Hilma Lövblom, Täby, Hanna Aronsson-Elfman, Kil.

Herrar: Mattias Rönngren, Åre, Tobias Windingstad, Jönköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!