Nytt fiasko för Shiffrin – körde ur igen

Förhandstipsen var uppemot fem medaljer. Men Mikaela Shiffrin ser ut att få lämna Kina med noll. I kombinationen låg amerikanskan i ett guldläge inför slalomen – men körde ur på nytt. –Det är lite förvirrande, säger 26-åringen.

Mikaela Shiffrin kraschade igen.

Mikaela Shiffrin kraschade igen.

Foto: Robert F Bukaty/AP/TT

Alpint2022-02-17 04:36

Peking-OS har hittills varit ett stort misslyckande för 26-åriga Mikaela Shiffrin, som kom till Kina med enorma förhoppningar och förväntningar både från sig själv och andra.

Hon var en av de stora medaljkandidaterna i både storslalom och slalom, men körde ur tidigt i första åket i båda tävlingarna.

Hon slutade därefter på nionde plats i super-G:n och 18:e i störtloppet.

Inte heller i kombinationen kom revanschen.

Amerikanskan låg visserligen klart bäst till av teknikspecialisterna efter störtloppsdelen, men lyckades inte hålla sig kvar i banan i slalomen utan kraschade och blev utan medalj ännu en gång.

Mellan störtloppet och slalomen erkände amerikanskan att uråkningarna i teknikgrenarna kanske satt sig lite i huvudet.

– Jag har bra fart i slalomen, men jag har också lite… jag måste övervinna tanken på att jag kommer att köra ur i femte porten igen, sade hon till den olympiska nyhetstjänsten.

Efter kraschen satt amerikanskan kvar en stund i snön vid sidan av banan, för att sedan resa sig och skakade på huvudet åt missödet.

"Aldrig haft problem"

Mikaela Shiffrin är den mest framgångsrika slalomåkaren hittills i världscupen med sina 47 segrar – fler än till och med Ingemar Stenmark hann med.

Hon är också en av de säkraste åkarna, med extremt få urkörningar. Nu har hon tre bara under OS i Peking.

– När jag tänker tillbaka på min karriär har jag haft den här känslan vid 47 olika tillfällen, med rätt balans mellan intensitet, fokus. Känslan jag hade i åkningen, säger hon efteråt.

– Det har alltid fungerat, det har alltid varit bra, snabb skidåkning. Men jag har aldrig haft problem med att köra ur. Särskilt inte så tidigt i banan. Det är lite förvirrande.

Amerikanskan var förkrossad efter sina två inledande urkörningar, där de två på förhand största medaljchanserna försvann.

Schweiziskt guld

Nu låter hon lite mer uppgiven efter att paradgrenen slalom svikit henne ännu en gång.

– Det känns som att 60 procent av mina urkörningar i karriären har hänt under det här OS:et… Och jag kände mig inte ens så pressad i dag, säger hon.

– Men det är vad det är.

Nu återstår bara lagtävlingen av medaljchanserna – om Mikaela Shiffrin väljer att ställa upp där efter det nya misslyckandet.

Med den amerikanska stjärnan ur leken fortsatte i stället den schweiziska alpinsuccén under OS.

När Michelle Gisin försvarade sitt kombinationsguld från i Pyeongchang för fyra år sedan var det alpnationens femte alpina guld på OS.

Även på silverplats blev det schweiziskt genom Wendy Holdener, medan italienskan Federica Brignone tog bronset.

Fakta: Mikaela Shiffrin

Född: den 13 mars 1995 i Vail, Colorado, USA (26 år).

Klubb: Ski and snowboard club Vail.

Världscupdebut: 11 mars 2011 i Spindleruv Mlyn, Tjeckien (storslalom).

Främsta meriter:

OS-guld i slalom 2014 och storslalom 2018, OS-silver i kombination 2018.

VM-guld i super-G 2019, VM-guld i slalom 2013, 2015, 2017 och 2019, VM-guld i kombination 2021, VM-silver i storslalom 2017 och 2021, VM-brons i storslalom 2019, VM-brons i super-G 2021 och VM-brons i slalom 2021.

73 segrar och totalt 116 pallplatser i världscupen på 210 starter.

Seger i totala världscupen 2017, 2018 och 2019. Seger i slalomcupen sex gånger hittills (2013, 2014, 2015, 2017, 2018 och 2019). Seger i storslalomcupen och super-G-cupen 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!