Överlägset guld för Shiffrin i kombinationen

Mikaela Shiffrin har haft en lite blandad säsong. Men när det gäller som mest är hon fortfarande svårslagen. VM-guldet i kombination är amerikanskans sjätte VM-guld. –Jag är glad att vi lade in det här i vår plan, säger Shiffrin.

Mikaela Shiffrin har siktet inställt på VM-guldet i kombination, efter en mycket bra super-G.

Mikaela Shiffrin har siktet inställt på VM-guldet i kombination, efter en mycket bra super-G.

Foto: Gabriele Facciotti/AP

Alpint2021-02-15 10:59

Mikaela Shiffrin har i vinter bara tagit två segrar på tio försök i världscupen – vilket med hennes mått mätt är ovanligt få.

Men är det VM så är det.

Amerikanskan fick efter en stor miss nöja sig med bronset i super-G:n i torsdags, men i kombinationen imponerade hon.

Shiffrin, trea efter super-G-delen, ryckte lite osäkert på axlarna när hon åkt i mål efter slalomen.

Men ingen av konkurrenterna var ens nära hota henne. Åket räckte gott och väl till sjätte VM-guldet och nionde VM-medaljen hittills i karriären.

– Det var en tuff slalom, så jag är väldigt glad att jag kom ner med ett bra åk, säger amerikanskan.

Shiffrin var över en halv sekund snabbare än närmaste konkurrent i den isiga slalombanan, där många åkare hade stora problem.

– Det var bra förhållanden, men en riktig slalom. Det kan nog ibland vara lite skrämmande med det här underlaget, säger hon.

Italienska missar

Slovakiskan Petra Vlhova körde lite senare i mål 86 hundradelar bakom, medan schweiziskan Michelle Gisin tog bronset, slagen med ytterligare tre hundradelar.

Italien får däremot fortsätta att vänta på medalj vid hemma-VM i Cortina d'Ampezzo.

Federica Brignone och Elena Curtoni låg visserligen i täten efter super-G:n, men Brignone körde ut nästan direkt i slalomen medan Curtoni var chanslös mot slalomspecialisterna.

Estelle Alphand, den enda svenskan på start, var 22:a efter super-G:n och körde sedan ut i slalomen.

Österrikiskt herrguld

I herrarnas kombination, som kördes i samma backar, skaffade sig Alexis Pinturault som väntat slagläge med en stark super-G. Den franske förhandsfavoriten fick dessutom på ett bra slalomåk, men det räckte ändå inte.

I stället tog österrikiske slalomcupledaren Marco Schwarz hand om VM-guldet – med fyra hundradelars marginal.

Bronset gick till schweizaren Loic Meillard, trots en stor miss i slalomåket.

För Mattias Rönngren slutade kombinationen med blodvite. Svensken kraschade i super-G:n men var, med blodig haka, snabbt på benen igen.

– Jag drog på en innersida och slog i ansiktet lite, men det är ingen fara. Jag slog i snön och käkade lite blåfärg bara, säger han till SVT.

Fartspecialisterna Olle Sundin och Felix Monsén, 23:a respektive 25:a i super-G:n, körde båda ur i slalomen.

Fakta: Mikaela Shiffrin

Född: 13 mars 1995 i Vail, Colorado, USA (25 år).

Klubb: Ski and snowboard club Vail.

Världscupdebut: 11 mars 2011 i Spindleruv Mlyn, Tjeckien (storslalom).

Främsta meriter: OS-guld i slalom 2014 och storslalom 2018, OS-silver i kombination 2018, VM-guld i super-G 2019, VM-guld i slalom 2013, 2015, 2017 och 2019, VM-guld i kombination 2021, VM-silver i storslalom 2017, VM-brons i storslalom 2019, VM-brons i super-G 2021.

68 segrar i världscupen – 49 i slalom (inklusive parallelltävlingar), 12 i storslalom, 4 i super-G, 2 i störtlopp, 1 i kombination.

Seger i totala världscupen 2017, 2018 och 2019. Seger i slalomcupen sex gånger hittills (2013, 2014, 2015, 2017, 2018 och 2019). Seger i storslalomcupen och super-G-cupen 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!