Sara Hector: "Klart att situationen är annorlunda"

Vintersportsäsongen inleds traditionsenligt på Rettenbach-glaciären i Sölden, Österrike, med storslalomhelg. Med på startlistan, som högst rankad, finns svenska OS-guldmedaljören Sara Hector. –Nu är man ju liksom i startgroparna, så nu är det dags. Det känns kul, säger Hector till TT.

Svenska Sara Hector går in i den nya säsongen rankad som etta. Arkivbild.

Svenska Sara Hector går in i den nya säsongen rankad som etta. Arkivbild.

Foto: Marco Trovati/AP/TT

Alpint2022-10-21 05:45

Förra säsongen gjorde 30-åringen från Sandviken sin bästa säsong hittills i karriären. Hector tog tre världscupsegrar och OS-guld i storslalom i Peking. Därtill slutade hon tvåa två gånger, och trea en gång, i världscupen.

– Det känns kul att starta med tävlingar igen. Det är ju så, vid den här tiden, att man liksom inte riktigt vet var man står, men det känns kul att börja tävla igen, säger Hector till TT.

För Hectors del går säsongsstarten av stapeln på lördag. Detta med storslalom, grenen Hector tog OS-guld i 2022, på Rettenbach-glaciären i österrikiska Sölden. En ort hon redan befinner sig i.

– I morgon ska vi träna och sen är det ju rejs. Så det är bara att försöka ladda.

Efter förra säsongens succé går Hector nu in i säsongen rankad som etta. En situation hon inte upplevt tidigare.

– Det är coolt ändå. Att ha lyckats komma dit – det är jag stolt över.

TT: Är det mer press på dig nu?

– Det är klart att situationen är annorlunda. Men det gäller att försöka att fokusera på det man ska göra oavsett vad, och det jobbar jag hårt med.

"Nytt år, nya utmaningar, nya möjligheter"

Nu hoppas den svenska stjärnan på en ny succésäsong.

– Naturligtvis är det något som man verkligen vill. Men press är ju också någonting man också lite sådär sätter på sig själv – och det behöver jag liksom inte göra. Nytt år, nya utmaningar, nya möjligheter. Det ska bli spännande att ta sig an den här säsongen och försöka göra det så bra jag bara kan.

Inför säsongen gick flyttlasset, för Hector och hennes sambo, från Duved till den lilla byn Au i Österrike.

– Det har gått jättebra, säger den svenska OS-guldmedaljören.

En av anledningarna till flytten var närheten till många av säsongens tävlingsorter – något som kan komma att visa sig ge henne en fördel.

– Det hoppas jag. Det är en av anledningarna till att jag har flyttat ner, sen får vi se om det blir så. Man kan aldrig riktigt veta, men var det någon gång jag skulle prova så kändes det som att det var en bra tid nu.

"Inte så långsiktiga mål"

Några uttalade mål för säsongen har hon dock inte ännu.

– Överlag sätter jag inte så långsiktiga mål. Jag jobbar verkligen med att försöka nyttja varje dag jag bara kan till det jag känner att är viktigast för den dagen.

I vinter arrangeras utöver världscupen även ett VM. Denna gång i franska Courchevel och Méribel.

TT: Om du får välja, VM-succé eller världscupsuccé?

– Världscupsuccé … tror jag, säger Hector.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!