Sara Hector tog OS-guld: "Helt otroligt"

Sara Hector hade ledningen efter första åket. I andra pallade hon för trycket och fixade ett svenskt OS-guld i storslalom. –Jag har varit så nervös i dag, det här är helt otroligt, säger Hector till Discovery+.

Sara Hector med sin guldmedalj.

Sara Hector med sin guldmedalj.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Alpint2022-02-07 02:57

Sara Hector skrek ut sin glädje och sträckte upp armarna i luften. För när hon hade passerat mållinjen i storslalombacken i Yanqing stod det klart att hon, efter helgens triumfer för Walter Wallberg och Nils van der Poel, är Sveriges tredje olympiska mästare under vinterspelen i Peking.

När Hector gav sig ut i andra åket var det italienska Federica Brignones ledartid hon behövde slå för att ta guldet – ett svenskt drömläge. Hector hade 42 hundradelar till godo från första, ett avstånd som ökade till den första mellantiden för att sedan krympa mer och mer, till som minst 19.

"Så stolt"

Men Hectors avslutning höll guldklass och hon vann 28 hundradelar före Brignone. OS-guldet var karriärens första individuella mästerskapsmedalj för Hector och när hon kom till intervjumikrofonen hos Discovery+ var lyckan minst lika stor som vid målgången.

– Det känns helt otroligt, jag är så stolt. Det är så många år som jag har kämpat, att jag håller ihop det, säger Hector som har varit "otroligt nervös" i en vecka inför OS-storslalomen.

– Jag kände mig inte så bra i andra åket, men att komma in och se att det räckte... Det är så sjukt, jag är så stolt.

Sara Hector hade inför den här säsongen inte vunnit i världscupen sedan 2014. Men hon har haft en suverän säsong i backarna och kom till OS i kalasform, som ledare av storslalomcupen. 29-åringen skaffade sig en ledning med 0,30 sekunder ned till österrikiska överraskningen Katharina Truppe i det första åket, men berättade efteråt att det hade varit en nervös start på tävlingsdagen.

– Ja, jag har spytt hela morgonen, sade hon då.

Första sedan Wiberg

Ändå lyckades Hector sedan hålla ihop det när allt skulle avgöras i andra åket, och hon ordnade Sveriges första OS-guld i storslalom sedan Pernilla Wiberg vann i Albertville 1992.

Glädjen efter guldet gick inte att ta miste på.

– Jag tror att leendet säger allt. Det är galet, det här har såklart varit ett jättestort mål i livet, säger hon till Discovery+.

Hector tackade också alla som stöttat henne på vägen mot den stora dagen i Yanqing.

– Det är helt omöjligt att komma så här långt utan att ha ett grymt team bakom sig.

Bakom Hector och Brignone tog Lara Gut-Behrami, Schweiz, bronset.

Ett av de på förhand största hoten mot ett svenskt guld – amerikanska superstjärnan och regerande OS-mästaren Mikaela Shiffrin – försvann överraskande redan i första åket. Efter bara fem portar.

Hanna Aronsson Elfman och Hilma Lövblom låg 22:a respektive 27:e efter det första åket, men i andra åket åkte båda de två blågula OS-debutanterna ur. Lövblom såg dessutom ut att få rejält ont i ena handen efter att ha fastnat med den i en port.

Rättad: Walter Wallberg fick fel förnamn i en tidigare version. Rätt är Walter.

Sara Hector är Sveriges tredje OS-guldmedaljör i Peking.
Sara Hector är Sveriges tredje OS-guldmedaljör i Peking.
Fakta: Sara Hector

Född: den 4 september 1992 i Sandviken.

Klubb: Kungsbergets AK.

Världscupdebut: den 12 december 2009, i storslalom i Åre.

Främsta meriter: OS-guld i storslalom i Peking 2022.

Fyra världscupsegrar (Kühtai 2014, Courchevel 2021, Kranjska Gora 2022, Kronplatz 2022) och ytterligare fyra pallplatser. Samtliga i storslalom.

Totalt 154 världscupstarter.

Fyra i storslalomcupen 2014–2015. VM-sjua i storslalom 2019, VM-nia i storslalom 2017, VM-nia i kombination 2013, VM-tia i storslalom 2015, OS-tia i storslalom 2018, 13:e i OS-kombinationen 2014.

VM-brons som reserv i lagtävlingen 2011 och 2015. Två segrar i Europacupen. JVM-guld i storslalom 2011, JVM-silver i storslalom 2012, JVM-brons i slalom 2010.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!