Shiffrin historisk – tog 83:e segern

Nu är Mikaela Shiffrin historisk, som den mesta alpina världscupvinnaren på damsidan med 83 segrar. –Jag vet inte vad jag ska säga, det var de bästa förhållandena på hela säsongen och underbart att åka, säger amerikanskan i segerintervjun.

Mikaela Shiffrin efter sin rekordseger i Kronplatz.

Mikaela Shiffrin efter sin rekordseger i Kronplatz.

Foto: Alessandro Trovati/AP/TT

Alpint2023-01-24 11:30

Shiffrin vann storslalomtävlingen i Kronplatz, Italien, 45 hundradelar före schweiziskan Lara Gut-Behrami och 1,43 sekunder före hemmahoppet Federica Brignone.

Olympiska mästarinnan Sara Hector blev bästa svenska på sjätte plats efter att ha åkt upp sig med andra åkets näst snabbaste tid.

Men allra snabbast var Shiffrin – i båda åken.

– Det jag kan säga om dagen är att jag i morse, före första åket, såg alla banarbetare stå uppradade för dagens jobb. Och de var här hela natten. Vi hade de bästa förutsättningarna under hela säsongen, det var underbart att åka skidor, säger hon.

"Slår rekordet redan i år"

27-åringen slog landsmaninnan Lindsey Vonns damrekord på 82 världscupsegrar. Hon är nu bara tre efter Ingemar Stenmarks rekord på 86.

– Hon slår förmodligen rekordet redan i år. Jag tror att hon har tagit 100 segrar inom en ganska snar framtid, sade Stenmark till TT i samband med Idrottsgalan i förra veckan.

Stenmark kan mycket väl få rätt. Shiffrin har, om hon vill, många år kvar av karriären. Som jämförelse var Vonn 33 år när hon tog sin 82:a seger och Stenmark 32 när han tog sin 86:e och sista seger i världscupen.

– Det skulle vara en enorm prestation i min karriär, kanske den allra mest betydelsefulla. Det skulle betyda att jag konstant har legat på topp – trots skador och några traumatiska upplevelser, sade Shiffrin på en presskonferens inför säsongen om att klå Vonn och Stenmark.

Första segern i Åre

Shiffrin har bland annat haft knä- och ryggskador och hon tog en paus från tävlande 2020 efter att hennes pappa avled i en olycka.

Alpinstjärnan från Colorado tog sin allra första världscupseger i slalom i Åre som 17-åring 2012. Hon har flest segrar i slalom (51) och storslalom (18), men är numera en komplett alpinåkare och har tre segrar i störtlopp och fem i super-G.

Nästa chans att närma sig Stenmark har Shiffrin på onsdagen då ytterligare en storslalomtävling ska köras i Kronplatz.

Fakta: De har flest alpina världscupsegrar

86: Ingemar Stenmark, Sverige (sista segern 1989).

83: Mikaela Shiffrin, USA (aktiv).

82: Lindsey Vonn, USA (2018).

67: Marcel Hirscher, Österrike (2019).

62: Annemarie Moser-Pröll, Österrike (1980)


Fakta: Mikaela Shiffrin

Född: 13 mars 1995 (27 år).

Född: Vail, Colorado, USA.

Familj: Mamma Eileen, storebror Taylor. Pojkvännen Aleksander Aamodt Kilde, norsk alpinstjärna.

Meriter i urval: 83 världscupsegrar, 6 VM-guld, 2 OS-guld, 4 totala världscupsegrar.

Shiffrin är den första, och hittills enda, som vunnit minst en världscuptävling i alla sex alpina skidgrenar: slalom, storslalom, störtlopp, super-G, kombination och parallellslalom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om