Shiffrin i tårar: Skulle vilja ringa pappa

Fem portar i storslalom. Lika många i slalom. OS-mardrömmen fortsätter för Mikaela Shiffrin, som var otröstlig efter ännu en urkörning. –Jag känner att jag måste ifrågasätta så mycket nu, säger hon mellan tårarna.

Mikaela Shiffrin deppar efter uråkningen.

Mikaela Shiffrin deppar efter uråkningen.

Foto: Robert F Bukaty/AP/TT

Alpint2022-02-09 03:34

Mikaela Shiffrin satte sig i snön bredvid banan efter urkörningen, med huvudet sänkt ner mot knäna.

En bra stund senare, nere i målområdet, stannar hon till hos den samlade världspressen.

Vad hände?

Den amerikanska alpinstjärnan tar en lång paus direkt efter första frågan.

– Jag… jag tryckte på. Kanske var det över min gräns. Men planen var att göra min bästa åkning och mina snabbaste svängar, säger hon, samtidigt som hon tycks fundera på varje ord.

– För att göra det var jag tvungen att trycka på, då ligger man precis på gränsen. Saker händer så snabbt så det finns inget utrymme att missa ens lite. Jag började med en stark inställning. Sedan var jag ute ur banan.

Pappan dog

Besvikelsen är tydlig.

Hon står kvar i intervjufållan i nästan 20 minuter. Det kommer några skratt, men betydligt fler tårar. Ibland både och.

– Det är inte hela världen och det är så dumt att bry sig så här mycket. Men jag känner att jag måste ifrågasätta så mycket nu, säger 26-åringen.

Mikaela Shiffrin slog igenom i världscupen tidigt och har dominerat alpinåkningen sedan dess. Men de senaste åren har hon haft flera tunga motgångar, tyngst av alla när hennes pappa Jeff hastigt gick bort i februari 2020.

– Det ger mig perspektiv… men, just nu…

Amerikanskan tar en paus och sänker huvudet för att kunna samla sig och fortsätta meningen.

– Just nu skulle jag så gärna vilja ringa honom. Så det gör det inte lättare.

– Han skulle förmodligen säga åt mig att bara komma över det. Men han är inte här för att säga det, så utöver allt annat är jag rätt arg på honom också.

"Lite förvånad"

Mikaela Shiffrin var en av de mest givna medaljkandidaterna inför OS. Storslalom, slalom, super-G... Att hon skulle ta minst ett guld hade nog alla – inklusive hon själv – väntat sig.

I stället vet hon ännu inte hur det känns att ta sig ned för pisten i Yanqing i en OS-tävling.

– Så jäkla tråkigt, man vet själv hur det är att köra ur, man unnar ingen det, säger Anna Swenn Larsson efter Shiffrins sorti.

– Jag är lite förvånad faktiskt. Hon hade väl inte kört ut på typ fyra år i slalom innan hon körde ur i Kranjska Gora, så det är en stor förvåning.

Mikaela Shiffrin tröstar sig delvis med att hon redan har tre OS-medaljer på meritlistan. Dessutom tog lagkamraten Ryan Cochran-Siegle silver i super-G på tisdagen, just före hennes norska pojkvän Aleksander Aamodt Kilde.

Men det förändrar inte det faktum att hennes egna två bästa chanser under Peking-OS är borta.

"Vad är poängen?"

Den största besvikelsen är dock inte uråkningen i sig. Utan att skidåkningen – som hon kunnat lita på under alla år – plötsligt har svikit henne två OS-tävlingar i rad.

– Min skidåkning har varit väldigt stabil. Och hela min karriär har lärt mig att lita på min åkning, om det är bra åkning. Det är det enda jag har att luta mig emot de här tävlingsdagarna, säger hon.

– Det är klart att det är hög press, men det kändes inte som det största problemet i dag.

Shiffrin har tidigare sagt att hon planerar att köra samtliga fem individuella grenar i OS. Närmast väntar super-G på fredag.

Om hon orkar – och får – ställa upp.

– Backen och fartpisten ser fantastiska ut. Men jag har väldigt snabba lagkamrater också, så vi har åkare som kan fylla platserna, säger hon.

– Och om jag ska åka ur i femte porten… vad är poängen då?

Mikaela Shiffrin.
Mikaela Shiffrin.
Fakta: Mikaela Shiffrin

Född: 13 mars 1995 i Vail, Colorado, USA (26 år).

Klubb: Ski and snowboard club Vail.

Världscupdebut: 11 mars 2011 i Spindleruv Mlyn, Tjeckien (storslalom).

Främsta meriter:

OS-guld i slalom 2014 och storslalom 2018, OS-silver i kombination 2018.

VM-guld i super-G 2019, VM-guld i slalom 2013, 2015, 2017 och 2019, VM-guld i kombination 2021, VM-silver i storslalom 2017 och 2021, VM-brons i storslalom 2019, VM-brons i super-G 2021 och VM-brons i slalom 2021.

73 segrar i världscupen på 210 starter.

Seger i totala världscupen 2017, 2018 och 2019. Seger i slalomcupen sex gånger hittills (2013, 2014, 2015, 2017, 2018 och 2019). Seger i storslalomcupen och super-G-cupen 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!