Skidklubben vill stanna: "Men vi är inte där än"

Skidspåren i Tolvmannabacken kommer att förvandlas till jordiga cykelspår. Tolvmannabacken har fått en ny ägare och hur det blir med skidåkningen är oklart.

Kinda Alpina hoppas kunna bedriva någon sorts skidverksamhet även i framtiden.

Kinda Alpina hoppas kunna bedriva någon sorts skidverksamhet även i framtiden.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Alpint2020-11-03 15:17

– Hela verksamheten slås i spillror om det inte blir någon skidåkning, säger Kinda Alpina Klubbs styrelseledamot Mikael Sundberg.

På tisdagen kom beskedet att Tolvmannabacken säljs och ska byggas om till en cykelpark för Mountainbikes.

– Det är en av södra Sveriges finaste skidanläggningar, så det är tråkigt att de lägger ner det, säger Mikael Sundberg.

Sundberg får beskedet att Tolvmannabakens fått en ny ägare när tidningen når honom på tisdagsförmiddagen.

– Hela verksamheten slås i spillror om det inte blir någon skidåkning. Sen får man jobba efter de förutsättningar som kommer bli med den nya ägaren, säger Mikael Sundberg.

Kinda Alpina har inte haft någon kontakt med den nya ägaren Oscar Härnstöm än så länge. Nu hoppas de kunna föra en dialog med honom.

– För att han ska veta hur vi tänker, vad vi vill och vad vi kan stå till tjänst med, säger Mikael Sundberg.

Skidklubben har verksamhet riktad mot barn och unga som kunnat träna och tävla i alpin skidåkning. Klubben driver även skidskolan där man kunnat lärar sig grunderna i slalom och snowboardåkning. 

Vad händer om ni inte kan bedriva skidverksamhet vid Tolvmannabacken?

– Vi får titta efter andra lösningar. Söka mer samarbete med de klubbar som finns i Östergötland. Vi får även stöd från förbundets sida för att hitta alternativ, säger Mikael Sundberg. 

Tolvmannabacken, som stod klar för närmare 70 år sedan, och skidåkningen är ett landmärke för Kisa och Kinda kommun. Nu blir ersätts skidspåren av cykelspår. 

Den nya ägaren Oscar Härnstöm hoppas kunna ha cykelparken igång året runt. Men han stänger inte dörren för skidåkning. Två liftar kommer att finnas kvar och förutsättningarna finns.

– Jag hoppas att vi kan ha cyklingen öppen året om men om det blir en riktig vargavinter får vi se vad som händer. Då hänger det på om vi hittar någon som vill göra det vid sidan av eller i samarbete med oss, säger den nya ägaren, Oscar Härnström från Tranås.

Mikael Sundberg ser vintersäsongen som körd om det inte händer något radikalt. Men till nästa vinter hoppas Kinda Alpina få till någon form av skidverksamhet i Tolvmannabacken.

– Kanske inte en hel anläggning som det har varit, men att kunna bedriva någon skidverksamhet vintertid hade varit guld i kanten. Men vi är inte där än, säger Mikael Sundberg.

Skidskolan och Kinda Alpina Klubbs framtid vid Tolvmannabacken är oklar.
Skidskolan och Kinda Alpina Klubbs framtid vid Tolvmannabacken är oklar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!