VM-skrällen: Sensationen St-Germain slog Shiffrin

Sjunde VM-guldet – och det andra i mästerskapet – skulle bara köras hem. Då darrade Mikaela Shiffrin. Kanadensiskan Laurence St-Germain vann sensationellt VM-guldet i slalom. –Det är helt otroligt, galet. Det här hade jag aldrig väntat mig, säger St-Germain.

Laurence St-Germain i full fart på väg mot VM-guldet.

Laurence St-Germain i full fart på väg mot VM-guldet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Alpint2023-02-18 10:19

För Shiffrin, sist ut i det andra åket, hade det räckt med ett för henne ordinärt åk för att avsluta mästerskapet med ännu ett guld. Men det stämde inte alls för amerikanskan – som bara noterade den 27:e bästa tiden.

– Jag lät banan åka åt mig i stället för tvärtom. Tajmingen var lite dålig. Det har varit jobbigt de sista dagarna under ett långt mästerskap. Det är ändå känslosamt att ta en medalj till, säger hon till Viaplay.

Shiffrin lämnar Méribel med två silver och ett guld och står nu på 14 VM-medaljer i karriären.

För schweiziskan Wendy Holdener, tvåa efter det första åket, slutade VM i ett moln av snö.

"Det känns overkligt"

I målfållan stod Laurence St-Germain och undrade vad som hände. Plötsligt var hon världsmästare, 57 hundradelar snabbare än Shiffrin.

– Det är helt galet. Det känns konstigt. Jag kastas hit och dit för intervjuer... det känns overkligt. Det kommer nog dröja några dagar innan det här sjunkit in, säger hon.

28-åringen från Saint-Ferréol-les-Neiges i provinsen Quebec har en sjätteplats som bäst i slalom i världscupen – i Levi i november 2020.

– Jag växte upp precis bredvid backen i min hemstad och började åka när jag var tre år. Jag har alltid gillat det. Jag har alltid drömt om att bli världsmästare och det är otroligt att jag är det nu.

– Jag svävar fortfarande på moln, säger Laurence St-Germain på presskonferensen.

Sjundeplatsen i Spindleruv Mlyn för tre veckor sedan var en indikator på att kanadensiskan kunde prestera på VM – men att hon skulle vinna är en av de stora alpina slalomsensationerna genom tiderna.

Bronset tog Lena Dürr, tyskans första individuella VM-medalj.

Hector bästa svenska

Sara Hector var bästa svenska som sjua. Hon var 1,58 sekunder bakom ledande Shiffrin och låg elva efter det första åket. Hennes sista färd utför VM-pisten var i linje med den några timmar tidigare. Helt okej, varken mer eller mindre.

– Jag kände att jag var ganska lätt på snön. Jag är fortfarande inte helt trygg med att våga gasa det där sista, men det var riktigt bra att det blev en sjundeplats.

Hector kom till Méribel för att utmana om en medalj i storslalomen, men var inte i närheten av den form som krävdes.

– Det var så klart ett tråkigt VM för mig. Jag hade större förväntningar och trist att det gick som det gick. Det är trist när man bara klappar ihop, säger hon.

VM-debutanten Hanna Aronsson Elfman siktade på en topp 10-placering, åtta som hon låg efter förmiddagens åk.

Hon lyckades precis.

Swenn Larsson körde ur

Aronsson Elfman fick inte till den fullträff hon önskade sig och rasade ned till tionde plats.

– Åket var väl inte det bästa, men jag är supernöjd med placeringen, säger 20-åringen.

Det stora svenska medaljhoppet, Anna Swenn Larsson, valde att starta i det andra åket trots det grova misstaget i det första som gjorde att hon låg 6,6 sekunder bakom Shiffrin.

I det andra körde hon ur.

Det var en sådan dag, ett sådant svenskt mästerskap.

Laurence St-Germain firar det sensationella guldet med kanadensiska lagkamrater.
Laurence St-Germain firar det sensationella guldet med kanadensiska lagkamrater.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!