Wikström 15:e – långt efter Vlhova i Zagreb

Emelie Wikström blev bästa svenska i Zagrebs världscupslalom på 15:e plats. 28-åringen var drygt två och en halv sekund från pallen och ytterligare två tiondelar från segraren Petra Vlhova, Slovakien.

Emelie Wikström är bästa svenska, men långt ifrån en topplacering, i Zagrebs världscupslalom.

Emelie Wikström är bästa svenska, men långt ifrån en topplacering, i Zagrebs världscupslalom.

Foto: Giovanni Auletta/AP/TT

Alpint2021-01-03 13:30

Två av fem svenskor tog sig vidare till det andra åket i världscupslalomen i Kroatiens huvudstad. Men ingen av dem hade med segern eller pallen att göra.

Sara Hector, på 22:a plats nästan tre sekunder från ledningen efter det första åket, grenslade en port i andra och körde ur. Emelie Wikström, bästa svenska på en 14:e plats efter första, föll en placering i andra och slutade på 15:e plats – 2,78 sekunder från segern och 2,56 från pallen.

Swenn-Larsson saknas

Den beskedliga placeringen var ändå säsongsbästa för 28-åriga Wikström, som aldrig har varit på världscuppallen i karriären, efter en 23:e-plats i österrikiska Semmering i tisdags då Hector var bästa svenska på 13:e plats.

Det alpina svenska landslaget saknar sin största stjärna Anna Swenn-Larsson, VM-silvermedaljör i slalom i Åre för två år sedan, som för två veckor sedan drabbades av ett fotledsbrott på träning och missar VM i italienska Cortina d'Ampezzo i februari.

Slalomdominant

Petra Vlhova ledde med tre tiondelar före Katharina Liensberger, Österrike, efter det första åket i Zagreb och tätt där bakom låg Michelle Gisin, Schweiz, som vann i Semmering, och fyran Mikaela Shiffrin, USA, inför avgörandet.

Den slovakiska suveränen höll ihop åkningen i andra, trots en miss några portar före mål, och toppkvartetten från det första åket förblev intakt.

Vlhova vann med fem hundradelar före Liensberger och var ytterligare 17 hundradelar före Gisin. Världscupsegern var Vlhovas fjärde den här säsongen, varav den tredje på fyra slalomtävlingar efter dubbelsegern i Levi, Finland, i november.

Svenskorna Sara Rask, Charlotte Säfvenberg och Hanna Aronsson-Elfman slutade utanför topp-30 och tog sig inte vidare till det andra åket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!