Amanda från Vimmerby uttagen i VM-laget

Vimmerbybördiga Amanda Hill har tagits ut i den svenska truppen till innebandy-VM som spelas 7-15 december i Schweiz. "Det är något jag haft som mål och det är en lättnad att jag tagits ut", säger Amanda Hill.

Amanda Hill är uttagen i den svenska VM-truppen.

Amanda Hill är uttagen i den svenska VM-truppen.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2019-11-11 18:30

24-åriga Amanda Hill växte upp i Vimmerby men flyttade till Jönköping när hon var fem år. Som barn var hon ofta med sin pappa Mikael Hill, som både spelat i och tränat Vimmerby IBK och som numera är förbundskapten för det svenska herrlandslaget, på hans träningar. Flyttlasset gick som tidigare nämnt till Jönköping och Amanda började där spela innebandy för Jönköpings IK. 

När hon var 15 år flyttade hon till Umeå för att gå innebandygymnasiet, och sedan dess har hennes karriär bara gått spikrakt uppåt. Sedan 2013 spelar hon i Svenska Superligan och representerar KAIS Mora IF och har ett SM-guld (som back-up målvakt) och fyra SM-silver som förstamålvakt. Hon har även gjort 13 landskamper sedan tidigare. 

Men nu ska hon äntligen få vara med i sitt allra första världsmästerskap.
– Det ska bli väldigt spännande. Det är många bra lag med, så som Tjeckien som tagit väldigt stora kliv och Finland som alltid är med i toppen, säger Hill och fortsätter:
– Att bli uttagen är inget man kan räkna med utan man får försöka prestera varje gång för att visa att man ska vara med. Men jag är stolt. Det är något jag haft som mål och det är en lättnad att jag tagits ut.
 

Utöver Amanda ska ytterligare fem spelare göra VM-debut i det svenska landslaget. Bland annat den andra målvakten i laget, Alexandra Durling (spelar i Täby), som kommer att slåss med Hill om startplatsen.
– Ja, det är klart att det är tuff konkurrens och vi båda har en hög högstanivå. Vi får se hur långt det räcker och vem som startar, säger hon.

Målet är väldigt tydligt för Sverige, som alltid är favorittippade:
– Det är självklart att ta VM-guld, allt annat vore konstigt.

Hill blev kvar i KAIS Mora, trots att flera anda SSL-lag ryckte i henne, och man har fått en behaglig start på den här säsongen.
– Vi har börjat bra, tycker jag. Vi ligger delad tvåa och har spelat stabilt ändå, även om vi blandat och gett under vissa perioder. 

Nu återstår det tre seriematcher innan det är dags att samlas med landslaget och åka på lite läger för att förbereda sig inför VM. Och att vakta kassen i ett VM är så klart en helt annan upplevelse än att göra det i SSL.
– Man får försöka att inte fokusera på att det är VM utan se det som en vanlig match. 

VM spelas 7-15 december i Schweiz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!