Degerfors: "Vi tar inte ut något i förskott"

Inne i en sportbar jublar Ralf Edström när Degerfors vinner igen. På kansliet i den lilla bruksorten lyser flitens lampa. Den akuta ekonomiska krisen är undanröjd, men klubbchefen Suzanne Hällström vet att omsättningen måste fördubblas om allsvenskan nås. –Men vi är inte där än. Vi tar förbaske mig inte ut något i förskott, säger hon.

Degerfors IF är på väg tillbaka till allsvenskan 23 år efter det senaste besöket. Arkivbild

Degerfors IF är på väg tillbaka till allsvenskan 23 år efter det senaste besöket. Arkivbild

Foto: Tommy Pedersen/TT

Amerikansk fotboll2020-10-23 13:40

I Karlstad anordnas "Degerforskvällar" titt som tätt. I onsdags satt Ralf Edström med vänner och bekanta och gladde sig åt ännu en seger, 2-0 mot Örgryte.

– Det är mycket nerver med nu. Jag var skitnervös. Det betyder så oerhört mycket för orten att det går bra i fotbollen. Det har inte varit så mycket fotbollssnack på år och dag i Degerfors. Livet är lättare att leva, säger Edström.

Trots ‒ eller kanske just därför ‒ att han lämnade Degerfors redan som tonåring har känslorna för moderklubben aldrig svalnat.

Edström slog igenom i Åtvidabergs FF, en annan bruksklubb, och nådde stjärn- och kultstatus på 1970-talet i landslaget och PSV Eindhoven. Efter karriären var han uppskattad expertkommentator i radion i många år.

Degerfors och Åtvidaberg är klubbarna i hans hjärta.

– Jag är uppväxt 200 meter från Stora Valla. Det är klart att det ligger närmast. Sedan är det ju "Åtvid" också, men är man född och uppväxt i Degerfors är man degerforsare så in i helvete.

"Jäkligt bra fotboll"

Det har gått 23 år sedan Degerfors IF senast spelade i allsvenskan. Nu ser det ut som om högsta serien kan bli verklighet igen. Ralf Edström har sett så gott som varje match på tv den här säsongen.

– De spelar jäkligt bra fotboll. Och vilka snygga mål. Bollen går som på ett snöre och så pang. De är fantastiska på att scouta och hitta spelare, inte svindyra värvningar. Spelmässigt är de det bästa laget i superettan.

TT: Håller det i allsvenskan?

– Jag tycker ändå det. De har inte bara elva bra spelare, utan bra spelare även på bänken. Det är kvalitet. Man brukar ju säga att det behövs värvas en spelare i varje lagdel för att få bredd, men ekonomiskt vet jag inte om de möjligheterna finns.

Dagen efter segern mot Örgryte väntade en ny, intensiv arbetsdag för klubbchefen Suzanne Hällström. Går det bra på planen är det jobbigare utanför den. Klubben gick in i säsongen med ett eget kapital på runt halvmiljonen.

Så kom pandemin. Statligt stöd och tv-pengar tickade in, men det räckte inte. I slutet av augusti var den ekonomiska krisen akut och föreningens framtid i fara.

Kampanj räddade klubben

Inget annat återstod än att be om hjälp. På några veckor gav Tro på det-kampanjen 1,6 miljoner. Det lika glädjande som intressanta var att det kom bidrag från runt om i hela landet.

– Jag tror historien betyder en del. Det är lite David mot Goliat. Någon skrev nyligen att Degerfors IF är som en humla. Den ska inte kunna flyga men gör det ändå, säger Hällström.

– Vi har ju en gång haft det mottot att Degerfors är hela Sveriges lag. Vi märker ett intresse som är betydligt bredare än förut. Vi blir kontaktade av företag vi inte haft kontakt med tidigare och som ligger på en helt annan nivå.

Det är sex omgångar kvar, 18 poäng att spela om. Suzanne Hällström tar inte ut en poäng i förskott. Samtidigt måste hon se framåt, planera för allsvenskt spel 2021.

– Vi kikar lite smått, säger hon och skrattar.

Det görs givetvis mer än så. Tiden är inte på Degerfors sida.

– Det är typiskt att just i år spelar vi en månad längre än vi brukar göra, annars hade det snart varit klart. Det kan ju dra sig ända till den 5 december.

Hör med andra klubbar

– Det vi sagt är att vi bland annat kommer att vända oss till klubbar som har varit i samma situation som vi, för att få lite erfarenhet. Man hör ofta andra klubbföreträdare säga "tänk om vi gjort så" eller "tänk om vi hade vetat". Redan nu kan vi se att vi har klara brister, även om vi gjort en lite rejälare organisation i år. Just nu försöker vi identifiera vilka områden det kommer att påverka allra mest med att gå upp.

Klubbens omsättning ligger i år på 20 miljoner kronor.

– Den behöver fördubblas. Det vet vi. Hur kan vi öka intäktsflödet med lika mycket som kostnaderna ökar? Det tittar vi på.

Suzanne Hällström känner sig splittrad. Ena benet står stadigt här och nu, det andra riktas mot allsvenskan.

– Vi vet inte hur det går. Där är man gärna lite skrockfull också. Vi tar förbaske mig inte ut något i förskott.

Ralf Edström är imponerad av sin moderklubbs framgångar. Arkivbild.
Ralf Edström är imponerad av sin moderklubbs framgångar. Arkivbild.
Fakta: Degerfors IF

Grundad: 1907

Arena: Stora Valla (7 500 i publikkapacitet)

Klubbchef: Suzanne Hällström

Sportchef: Patrik Werner

Tränare: Tobias Solberg och Andreas Holmberg

Allsvenska säsonger: 29

Främsta meriter: Cupmästare 1993, stora silver i allsvenskan 1940/1941 och 1963, lilla silver 1950/1951 och 1953/1954, brons 1942/1943 och 1948/1949

Flest allsvenska matcher för klubben: Olle Åhlund, 312

Flest allsvenska mål: Jan Aronsson, 78

Flest matcher: Tobias Solberg, 411

Flest mål: Ulf Ottosson, 205

Andra profiler som spelat i eller tränat klubben: Andreas Andersson, Ralf Edström, Sven-Göran Eriksson, Tord Grip, Sören Cratz, Olof Mellberg, Gunnar och Bertil Nordahl, Ola Toivonen, Milenko Vukcevic, Jan Aronsson, Lasse Heineman

Aktuellt: På väg tillbaka till allsvenskan efter 23 år utanför den högsta serien.


Fakta: Återstående matcher

Med sex omgångar kvar att spela toppar Degerfors superettan på 53 poäng, tre före Halmstad och åtta före trean Jönköping och fyran Öster. Ettan och tvåan i tabellen efter 30 omgångar flyttas upp i allsvenskan, trean kvalar om en plats mot lag 14 i allsvenskan.

Degerfors återstående matcher:

25 oktober: Trelleborgs FF (borta)

31 okt: Akropolis (hemma)

7 november: Gais (h)

21 nov: AFC Eskilstuna (b)

28 nov: Gif Sundsvall (h)

5 december: Ljungskile (b)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!