Officiellt: Edmonton Eskimos byter namn

Det kanadensiska proffslaget i amerikansk fotboll Edmonton Eskimos är numera historia och kommer i framtiden att benämnas med ett annat smeknamn. Det bekräftar Canadian Football League-organisationen på Twitter.

Quarterbacken Mike Reilly i en match för Edmonton Eskimos 2019. Arkivbild.

Quarterbacken Mike Reilly i en match för Edmonton Eskimos 2019. Arkivbild.

Foto: Jeff McIntosh

Amerikansk fotboll2020-07-21 21:55

"Vi kommer heta Edmonton Football Team eller EE Football Team medan vi går igenom en process där vi bestämmer oss för ett nytt namn som passar vårt omtalade lag", skriver klubben i ett uttalande.

Idrottslag med smeknamn som åsyftar etniska minoriteter har länge ansetts vara kontroversiella. Debatten tog ny fart efter att amerikanen George Floyd dödats i ett brutalt polisingripande i Minneapolis i slutet av maj, en händelse som gav upphov till Black lives matter-rörelsen.

Även NFL-laget Washington Redskins har bestämt sig för att byta ut sitt smeknamn som ses som nedsättande för den amerikanska ursprungsbefolkningen.

Edmonton Eskimos har länge betraktats som nedvärderande gentemot inuiter som härstammar från det arktiska området, från Alaskas västkust och tvärsöver den nordamerikanska kontinenten till Grönland.

I Sverige finns två framstående exempel på klubbar vars namn och klubbmärke varit uppe för debatt: hockeylaget Frölunda Indians och Indianerna i speedway.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!