Rosengård föll – tar ändå viktiga andraplatsen

De regerande mästarna bjöd på en plattmatch i damallsvenskans sista omgång och föll hemma mot Växjö med 1–0. Efteråt uttryckte tränaren Jonas Eidevall oro inför det stundande Champions League-äventyret. –Första halvlek är en av de sämsta jag sett FC Rosengård göra, säger han.

Växjös målvakt Katlynn Fraine såg till att Anna Anvegård inte fick näta.

Amerikansk fotboll2020-11-15 17:15

FC Rosengård har Linköping att tacka för att man får en behaglig resa mot nästa års Champions Leauge.

De regerande mästarna behövde minst ett kryss för vara helt säkra på den viktiga andraplatsen i damallsvenskan. Som trea går man in i kvalrunda 1 som är en miniturnering med fyra lag och där vinnaren går till runda 2. Som tvåa i damallsvenskan slipper man miniturneringen och går direkt till kvalrunda 2, ett dubbelmöte där vinnaren går in i Champions League-gruppspelet.

Efter 25 minuters spel på Malmö IP ropade speakern ut att Kristianstad tagit ledningen i sin match mot Linköping. Där och då var Rosengård bara ett mål ifrån den klart besvärligare tredjeplatsen.

Björn orsakade straff

Och värre skulle det bli.

När Nathalie Björn sedan drog ner en Växjöspelare i straffområdet och Signe Holt Andersen slog dit straffen till 1–0 hade Kristianstad klivit upp på andraplatsen.

Under inledningen av den andra halvleken spelade Rosengård upp sig. Skyttedrottningen Anna Anvegård fick flera fina lägen att göra mål på sina tidigare lagkamrater, men målen uteblev och matchen slutade 1–0 till Växjö. Istället kunde Rosengårdsspelarna dra en lättnadens suck när beskedet kom att Linköping både kvitterat, tagit ledningen och vunnit.

Därmed går Rosengård direkt in i kvalrunda 2.

"Väldigt oroad"

Men redan i vinter väntar årets Champions League-äventyr. Den första omgångens spelas i mitten av december. Då måste Rosengård göra mål för att ta sig vidare och inför den matchen har Jonas Eidevall mycket att fundera över.

– Detta var en match med två ansikten, men vi får inte se ut som vi gör i andra halvlek. Utifrån hur vi såg ut i första halvlek så är jag väldigt oroad.

– Med de ambitionerna vi har så har vi inte råd att se ut på det sättet, det är inte förenligt med vartannat. Vi måst lära oss. Och för att utmana Göteborg så måste vi släppa in färre mål.

Även Caroline Seger var kritisk till årets insats.

– Det har varit en mentalt jobbig höst, och nu är det bara att ladda om för Champions League. När vi tappade våra poäng så var det för att vi inte hade det lilla extra, och det lilla extra behöver man för att vinna mästerskap och ligor.

– Vi har ett starkt lag, både på plan och bänken. Vi måste rannsaka oss själva och förstå vad som krävs för att vinna.