Superstjärnan tillbaka – för sista säsongen?

En månad efter avskedet ångrade sig Tom Brady. Nu inleder superstjärnan sin 23:e NFL-säsong. –Jag kände att jag hade mer kvar och ville ge det ett försök, säger han.

Tom Brady går en ny säsong till mötes med Tampa Bay – trots allt. Arkivbild.

Tom Brady går en ny säsong till mötes med Tampa Bay – trots allt. Arkivbild.

Foto: Chris O'Meara/AP/TT

Amerikansk fotboll2022-09-07 14:00

Tom Brady är den mest framgångsrika spelaren någonsin inom amerikansk fotboll.

Efter att hans Tampa Bay slagits ur slutspelet i vintras meddelade superstjärnan att den 22 år långa karriären är över.

"Det är bäst att jag lämnar plats på planen för den nya generationen av målmedvetna och hängivna idrottare", skrev Brady på Instagram.

Pensionen varade dock inte särskilt länge. I mars hade Brady tänkt om.

"Under de här två månaderna har jag insett att min plats fortfarande är på planen och inte på läktaren", skrev han på Twitter.

Hur kommer det sig då att en blivande 45-åring, som vunnit Super Bowl rekordmånga sju gånger och röstats fram till ligans mest värdefulla spelare vid ett flertal tillfällen, väljer att återuppta karriären?

"Finns en hunger"

Enligt Philip Minja, tidigare svensk landslagsspelare och fram till nyligen expert i Viaplays NFL-studio, har det sina förklaringar.

Inte minst tror han att beslutet i grunden inte var Bradys eget.

– För honom är det viktigt att få avsluta på rätt sätt, inte att det läcks ut eller antas. Jag tror att det handlar väldigt mycket om det och att det finns en hunger, säger Minja och fortsätter:

– Som hans föräldrar sade så blev han nog pressad utifrån rapporter om att han kanske kommer att göra det. Han var nog inte redo att ta det beslutet, även om han tänkte på det. Det blev nog lite forcerat utifrån klimatet som uppstod.

Fortfarande bland de bästa

I stället blir det en 23:e NFL-säsong för historiens främste quarterback. Men tillhör Brady fortfarande de allra bästa i ligan?

Ja, anser Philip Minja.

– Han har något som inte är kopplat till ålder eller fysiska attribut – utan det handlar om hans mentala tuffhet och att han helt enkelt är bra på att lösa problem på planen.

Minja tycker inte att Bradys fortsatt höga nivå går att förklara genom idrotten han utövar eller positionen han spelar på.

– Han är lite av ett unikum. Andra som har varit stora på den positionen märker av fysiska begränsningar när de passerar 40-strecket – det blir något av ett stup för de fysiska delarna och du kan inte längre utöva positionen quarterback. Men han har inte hamnat där, säger experten.

Philip Minja vet inte om den här säsongen blir Bradys sista. Det finns flera faktorer som kan påverka beslutet, menar han.

– Blir det ett fint avslut så kan han nog vara klar, säger Minja.

Saknats på försäsongen

Helt problemfri har återkomsten dock inte varit för Tampa Bay-stjärnan. Han har missat en del av försäsongen av personliga skäl och i amerikanska medier rapporteras det om att hustrun Gisele Bündchen är besviken över Bradys beslut att göra comeback.

– Vi har alla olika saker som pågår. Men jag tror att så fort fotbollssäsongen inleds så riktar jag in mig helt på det jag behöver göra och hur jag måste fokusera, och det slags åtagande jag måste göra för organisationen så att vi kan maximera vår potential som lag, säger Brady enligt NBC Sports.

När Tom Brady väl väljer att avsluta karriären för gott återstår att se. NFL-ikonen kommer dock fortsätta att trollbinda publiken även efter det. Tidigare i år skrev Brady nämligen på ett tioårsavtal med Fox Sports, värt motsvarande närmare 4 miljarder kronor, för att bli tv-kanalens NFL-expert efter spelarkarriären.

Tv-sänds inte i Sverige

– Det är något som hela världen väntar på – att få höra hur det går till och hur han jobbade. Han kommer att få ge bort sitt facit och det tror jag revolutionerar tv och den positionen han spelat på – att få veta detaljerna som gjorde honom så speciell. Det kommer att vara så häftigt, säger Philip Minja.

Den svenska tv-publiken har dock ingen given plattform att konsumera NFL den här säsongen. Då Viaplay, som tidigare har sänt samtliga matcher från den amerikanska fotbollsligan, liksom övriga leverantörer saknar rättigheter, hänvisar Minja till NFL:s game pass samt sociala medier-plattformar för att ta del av analyser.

Och hoppas att en lösning kommer.

– Ingenting är omöjligt, men mer vet jag inte. Det är bara att hålla tummarna, säger han.

Fakta: Andra idrottsstjärnor som fortsatt efter 40

Zlatan Ibrahimovic, 40, fotboll.

Trots skadeproblem förde anfallsstjärnan Milan till ligaguldet med åtta mål på 23 matcher. Gjorde under fjolåret även comeback i landslaget. Snart 41-årige Ibrahimovic, som just nu är på väg tillbaka från en korsbandsoperation, skrev på ett nytt ettårsavtal med Milan i somras.

Formiga, 44, fotboll.

Formiga, eller Miraildes Maciel Mota som hon egentligen heter, blev i Tokyo i fjol den första kvinnliga fotbollsspelaren att delta i sju OS. Efter totalt 26 år i det brasilianska landslaget tackade hon för sig i november. Mittfältaren, som dessutom är den enda spelaren på både dam- och herrsidan att ha spelat i sju VM-slutspel, spelar numera i moderklubben São Paulo.

Venus Williams, 42, tennis.

Mycket talar för att lillasyster Serena, som med 23 grand slam-titlar är en av sportens största genom tiderna, har spelat sin sista match. Storasyster Venus, som också spelade i US Open, har varit mer vag om sina framtidsplaner. Amerikanskan har vunnit sju individuella grand slam-titlar, men har det senaste decenniet främst skördat stora framgångar i dubbel i par med sin syster. Har totalt 14 grand slam-vinster i dubbel och tre OS-guld.

Roger Federer, 41, tennis.

Den schweiziske legendaren, som vunnit 20 grand slam-titlar, har varit plågad av skador de senaste åren, vilka gjort att han missat samtliga stora turneringar i år. Har trots det inga planer på att avsluta karriären utan siktar på att göra comeback i lagtävlingen Laver Cup senare den här månaden.

Zdeno Chára, 45, ishockey.

Den över två meter långe backen debuterade i NHL för 25 år sedan. Efter 14 säsonger i Boston lämnade Chára för spel i Washington. Flyttlasset gick därefter vidare till New York Islanders, klubben slovaken draftades av 1996. Det blir dock ingen fortsättning i Islanders för Chára, som inom väntas ge besked om sin framtid.

Udonis Haslem, 42, basket.

Den trefaldige NBA-mästaren är med sina 19 år i Miami Heat den just nu aktiva spelare som tillhört en och samma klubb under längst tid. Häromveckan skrev Haslem på ett nytt ettårskontrakt med Miami. Enligt NBA är han den blott tredje spelaren, tillsammans med Kobe Bryant och Dirk Nowitski, i ligans historia att spela minst 20 säsonger för en klubb.

Johan Clarey, 41, alpint.

Efter som bäst en 18:e-plats på tre OS-starter tog den franske veteranen tidigare i år sin första OS-medalj då det blev silver i störtlopp i Peking. Clarey, som dessutom har ett VM-silver i super-G på meritlistan, har ännu inte beslutat sig om karriären fortsätter ytterligare en säsong.


Fakta: Så spelas premiäromgången i NFL

Fredag, 02.20, svensk tid: Buffalo–LA Rams.

Söndag, 19.00: Atlanta–New Orleans, Carolina–Cleveland, Chicago–San Francisco, Cincinnati–Pittsburgh, Detroit–Philadelphia, Houston–Indianapolis, Miami–New England, NY Jets–Baltimore, Washington–Jacksonville. 22.25: Tennessee–NY Giants, Arizona–Kansas City, LA Chargers–Las Vegas, Minnesota–Green Bay.

Måndag, 02.20: Dallas–Tampa Bay.

Tisdag, 02.15: Seattle–Denver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!